ΚΟΣΜΟΣ

Ανατριχιαστικό: Ακούστε τον παγωμένο άντρα Ότζι να μιλά μετά από 53 αιώνες! (video+photos)

Ανατριχιαστικό: Ακούστε τον παγωμένο άντρα Ότζι να μιλά μετά από 53 αιώνες! (video+photos)

Την αιώνια… σιωπή της έσπασε η αρχαιότερη μούμια, η οποία κρατούσε το στόμα της κλειστό και τους επιστήμονες στο σκοτάδι εδώ και 53 αιώνες!

Η μούμια, ηλικίας 5.300 ετών που βρέθηκε το 1991 σε έναν παγετώνα στις Άλπεις, γνωστή και ως ο «παγωμένος άνδρας Ότζι», «μίλησε», καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιούργησαν ένα μοντέλο προσομοίωσης του στόματος και των φωνητικών χορδών του!

«Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι γλώσσα μιλούσε πριν 5.000 χρόνια. Αλλά είμαστε ικανοί να αναπαράγουμε τη χροιά της φωνής του, και ελπίζω και την προσομοίωση του τρόπου που μιλούσε», είχε δηλώσει στο CNN o επικεφαλής του εγχειρήματος, Φρανσέσκο Αβανζίνι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ένα ειδικό λογισμικό για να αναπαραχθεί η φωνή της μούμιας.

Ακούστε την:

Δεν ήταν ωστόσο τόσο εύκολο, καθώς αρκετά εμπόδια υψώθηκαν στο δρόμο τους. Έπρεπε να γίνουν εξετάσεις στους μαλακούς ιστούς του σώματος που επηρέαζαν τη φωνή, ενώ δυσκολεύτηκαν επίσης και με το χέρι της μούμιας, αφού μετά από τόσα χρόνια είχε υποστεί… εξάρθρωση!

Για την ιστορία, ο «χιονάνθρωπος» Ότζι είχε βρεθεί το 1991 στις Ιταλικές Άλπεις, ενώ είναι η αρχαιότερη μούμια, καθώς περνά σε ηλικία ακόμα και τις αιγυπτιακές.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, είχε βίαιο θάνατο, αφού πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε και θάφτηκε μέσα στο χιόνι.

Οι ερευνητές πρόσεξαν στο παγωμένο σώμα του Ότζι ένα βαθύ τραύμα στο πίσω μέρος της πλάτης, γεγονός που μαρτυρά πως πρόκειται για θύμα πολέμου, δολοφονίας ή ανθρωποθυσίας.

Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν επίσης μια αιχμή βέλους στον αριστερό ώμο του.

otzi2

Από την ανακάλυψή του και έκτοτε, ο «παγωμένος άνδρας» έχει βοηθήσει αρκετά στις έρευνες για τη ζωή των Αλπειών ιθαγενών, αποτελώντας αντικείμενο εξονυχιστικών αναλύσεων.

Επίσης, σύμφωνα με νέες έρευνες, αποδείχθηκε πως μπορεί ο Ότζι να χτυπήθηκε θανάσιμα, ωστόσο μεταφέρθηκε αρκετούς μήνες μετά το θάνατό του στις Άλπεις για να ταφεί! Παρέμεινε εκεί για περίπου 5.000 χρόνια, θαμμένος κάτω από έναν παγετώνα στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία, πριν ανακαλυφθεί τυχαία από ορειβάτες.

Ο Ότζι φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλο κοντά στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

Σχετικές ειδήσεις