ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Καμπανάκι του ΟΗΕ για εγκλωβισμένους στο Χαλέπι

Συρία: Καμπανάκι του ΟΗΕ για εγκλωβισμένους στο Χαλέπι

Την ίδια στιγμή, ομάδες αντικαθεστωτικών συνεχίζουν την προέλασή τους στις περιοχές βόρεια της πόλης Χαμά, καταλαμβάνοντας χωριά που προηγούμενως ήταν στον έλεγχο του καθεστώτος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπει είναι «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία» τα τελευταία πέντε χρόνια του πολέμου, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Στίβεν Ο'Μπράιεν υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στην πολιορκημένη πλευρά της πόλης «είναι έτοιμο να καταρρεύσει πλήρως».

Εκατοντάδες τραυματίες θα πρέπει να απομακρυνθούν από το πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι, όπου τα ιατρικά εφόδια λιγοστεύουν και υπάρχουν τρόφιμα μόνο για το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Ράμζι Εζελντίν Ράμζι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από την εβδομαδιαία συνάντηση της ανθρωπιστικής ομάδας εργασίας, ο Ράμζι κάλεσε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να «αναβιώσουν» τη συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών της 19ης Σεπτεμβρίου και να την «κάνουν πραγματικότητα για άλλη μία φορά».

«Νομίζω πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξέλθουμε από αυτή την πολύ δύσκολη ανθρωπιστική και στρατιωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Σύροι», είπε.

Η δραματική κατάσταση στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι και οι «εξαιρετικά σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί» «επισκίασαν» τη συνάντηση της ομάδας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων.

«Εκτιμάται πως έως και 600 τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν κατάλληλη θεραπεία», δήλωσε ο Ράμζι, σημειώνοντας πως ο ανταρτοκρατούμενος τομέας των περίπου 275.000 κατοίκων διαθέτει μόνον 35 γιατρούς και ελάχιστες ιατρικές προμήθειες.

Η απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων για ιατρικούς λόγους «είναι η ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», είπε. Υπάρχουν επίσης «μεγάλες ελλείψεις σε πόσιμο νερό» και ηλεκτρικό και πολλά αρτοποιεία παραμένουν κλειστά.

Σχετικές ειδήσεις