ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 15χρονο που προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση

Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 15χρονο που προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση

Τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από δέκα έφηβοι έχουν προφυλακιστεί καθώς φέρονται να ήθελαν να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, επηρεασμένοι από τον Ρασίντ Κασίμ.

Ένας 15χρονος, τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι ήθελε να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση, προφυλακίστηκε αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Παρασκευή (30/09) από τις Αρχές της Γαλλίας, ανέφερε δικαστική πηγή.

Του ασκήθηκε δίωξη για σύσταση και συμμορία σε σχέση με ένα τρομοκρατικό εγχείρημα, σύμφωνα με αυτή την πηγή. Ο ανήλικος βρισκόταν σε επαφή μέσω του ιστοτόπου ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram με τον Ρασίντ Κασίμ, έναν γάλλο τζιχαντιστή ο οποίος πιστεύεται ότι δίνει εντολές σε οπαδούς του εξ αποστάσεως, από τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο έφηβος, άγνωστος μέχρι πρότινος στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης (28/09) στο σπίτι των γονιών του στο Ντομόν και προφυλακίστηκε αρχικά για 48 ώρες στα γραφεία της DGSI στο Λεβαλουά-Περέ, πριν προσαχθεί το πρωί της Παρασκευής ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Υπήρχε η υποψία ότι θα περνούσε στη δράση», αποκάλυψε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Ενόσω κρατείτο, ο έφηβος «διαβεβαίωσε ότι θα εγκατέλειπε το σχέδιό του», συνέχισε η ίδια πηγή.

Ο έφηβος ήταν «ιδιαίτερα ενεργός στο Telegram», όπου είχε δημιουργήσει δύο σελίδες που «διέσπειραν τζιχαντιστική προπαγάνδα», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Βρισκόταν επίσης σε επαφή, μέσω του συγκεκριμένου ιστοτόπου, στον οποίο οι επικοινωνίες κρυπτογραφούνται, με έναν άλλο έφηβο, ο οποίος συνελήφθη την 14η Σεπτεμβρίου στο εικοστό διαμέρισμα του Παρισιού, καθώς ήταν επίσης σε επαφή με τον Κασίμ και τον βαρύνουν επίσης υποψίες ότι ήθελε να διαπράξει μια βίαιη ενέργεια.

Ο Κασίμ υπάρχουν υποψίες ότι ενέπνευσε, με λιγότερο ή περισσότερο άμεσο τρόπο, τη δολοφονία ενός αξιωματικού της αστυνομίας και της συντρόφου του την 13η Ιουνίου στο Ιβλίν, όπως και αυτή ενός ιερέα ο οποίος αποκεφαλίστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ την 26η Ιουλίου. Επίσης φέρεται ότι καθοδηγούσε ένα σχέδιο για επιθέσεις γυναικών, που συνελήφθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μετά την ανακάλυψη ενός αυτοκινήτου γεμάτου με γκαζάκια στο Παρίσι.

Το κύμα συλλήψεων αυτό καταγράφεται ενώ κατά τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς η απειλή διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών είναι η «μέγιστη» στη Γαλλία, που υπέστη από το 2015 μια σειρά επιθέσεων με 238 νεκρούς.

Σχετικές ειδήσεις