ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στις ΗΠΑ απο το φονικό τυφώνα Μάθιου - Τουλάχιστον 108 νεκροί (videos)

Τρόμος στις ΗΠΑ απο το φονικό τυφώνα Μάθιου - Τουλάχιστον 108 νεκροί (videos)

Οι Αρχές κάλεσαν περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε παραλιακές περιοχές στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας Μάθιου έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 108 ανθρώπους συνολικά, ενώ μόνο στην Αϊτή ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 98, ανακοίνωσαν τοπικές Αρχές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται βόρεια σήμερα, σαρώνοντας τις Μπαχάμες με προορισμό την Φλόριντα.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κύρηξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Φλόριντα.

Ο τυφώνας ενισχύθηκε σήμερα το πρωί στην κατηγορία 4 καθώς προσεγγίζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των Αρχών για την απομάκρυνση των κατοίκων, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές ιδίως στην Αϊτή.

Ο τυφώνας, που σαρώνει το αρχιπέλαγος των Μπαχαμών, βρίσκεται σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από τη νοτιοανατολική Φλόριντα και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα, περιέγραψε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).

Στο μεταξύ οι Αρχές της πολιτείας της Τζόρτζιας διέταξαν, με τη σειρά τους, τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς προσεγγίζει ο ισχυρός τυφώνας.

Ανάλογα μέτρα έλαβαν νωρίτερα η Νότια Καρολίνα και η Φλόριντα. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας «θα ενισχυθεί όταν φθάσει στις Μπαχάμες έως τις ακτές της Φλόριντας» εξήγησε ο κυβερνήτης της Τζόρτζιας, Νέιθαν Ντιλ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Συνεπώς, διατάσσω τώρα την υποχρεωτική εκκένωση όλων των περιοχών που βρίσκονται στα ανατολικά του αυτοκινητόδρομου 195», δηλαδή συνολικά 6 κομητειών.

Σχετικές ειδήσεις