ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ φοροδιαφυγής στην Ιταλία

Ρεκόρ φοροδιαφυγής στην Ιταλία
Στον τομέα της φοροδιαφυγής, που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία της προβληματικής για την χώρα οικονομικής κατάστασης, επικεντρώνονται τα ιταλικά...

Στον τομέα της φοροδιαφυγής, που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία της προβληματικής για την χώρα οικονομικής κατάστασης, επικεντρώνονται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετά την έγκριση των έκτακτων οικονομικών μέτρων, συνολικού ύψους 45,5 εκατομμυρίων ευρώ, από μέρους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό κανάλι Tg5 (ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι) μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και ιδιοκτητών των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, φοροδιαφεύγει συστηματικά: οι χειρουργοί, δηλώνουν κατά μέσον όρο 63.000 ευρώ το χρόνο, με φοροδιαφυγή που σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης, αγγίζει το 66,3% των εισοδημάτων τους.


Oι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, δεν ξεπερνούν τα 32.000 ευρώ, με φοροδιαφυγή που εκτιμάται πως φθάνει το 73%. Οι δε περιπτεράδες, δηλώνουν μόλις 12.000 ευρώ, «κρύβοντας», σύμφωνα πάντα με το Tg5, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, το 78,2% των απολαβών τους. Οι κουρείς και κομμωτές «σταματούν» στα 11.000 ευρώ, με αδήλωτες εισπράξεις που «σκαρφαλώνουν» στο 82% του συνολικού εισοδήματος.


Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, τέλος, δηλώνουν στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, 14.000 ευρώ το χρόνο, με περιπτώσεις που προσεγγίζουν τα όρια του εξωπραγματικού, ιδίως για εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές της Αιώνιας Πόλης, όπως το Κολοσσαίο, ή το Πάνθεον.


Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβάνουν την δυνατότητα προσωρινής διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν εκδίδουν νόμιμη απόδειξη.