ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στο ανώτερο δικαστήριο σήμερα η προσφυγή πολιτών για ακύρωση του Brexit

Βρετανία: Στο ανώτερο δικαστήριο σήμερα η προσφυγή πολιτών για ακύρωση του Brexit

Το ανώτερο δικαστήριο της Βρετανίας θα εξετάσει σήμερα (13/10) την ομαδική προσφυγή ατόμων και ομάδων που θέλουν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

Το δικαστήριο ουσιαστικά θα εξετάσει ποιός έχει το δικαίωμα να κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τον μηχανισμό δηλαδή με τον οποίο η Βρετανία ενεργοποιεί τη διετή διαδικασία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Οι διάδικοι, που περιλαμβάνουν μια διαχειρίστρια επενδύσεων, Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, έναν κομμωτή και μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Λαϊκή Πρόκληση», ισχυρίζονται ότι τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που εδραιώθηκαν με κοινοβουλευτική πράξη του 1972 δεν μπορούν να αποσυρθούν από την κυβέρνηση μονομερώς, και επίσης ότι το δημοψήφισμα που κατέληξε στην απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ (με 52% υπέρ και 48% κατά) δεν ήταν δεσμευτικό.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 50 μέχρι το τέλος του Μάρτιου του 2017, και ότι δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το θέμα.

Η πρωθυπουργός όμως αντιμετωπίζει το νομικό ερώτημα εάν έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση ενός ιστορικού δικαιώματος γνωστού ως «βασιλική αρμοδιότητα» για να αποφασίσει πότε, πώς, και εάν χρειάζεται να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης του Άρθρου 50.

Η Μέι και ο υπουργός υπεύθυνος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα κίνησης της διαδικασίας, αλλά δεσμεύτηκαν να δώσουν το λόγο στους βουλευτές για να εκφράσουν τη γνώμη τους.

«Η βάση στην οποία στηριζόμαστε για να προχωρήσουμε είναι ότι θα υπάρξει ο σωστός έλεγχος», είπε ο Ντέιβις. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να θέσει βέτο στην απόφαση των Βρετανών πολιτών», πρόσθεσε.

Εάν η προσφυγή είναι επιτυχής, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να υποβάλλει την πιθανότητα ενεργοποίησης του Άρθρου 50 σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο ανώτατος δικαστής της κυβέρνησης Τζέρεμι Ράιτ θα υποστηρίξει τους υπουργούς, οι οποίοι κατακρίνουν την προσφυγή ως αντιδημοκρατικό τέχνασμα που θα καθυστερήσει τη διαδικασία Brexit.

Ο ανώτατος δικαστής της χώρας Τζον Τόμας θα ακούσει και τις δύο πλευρές στην τριήμερη διαδικασία, και θα εκδώσει την απόφασή του πριν το τέλος του μήνα. Θεωρείται πιθανό ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Βρετανίας για τελική απόφαση που θα εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Σχετικές ειδήσεις