ΚΟΣΜΟΣ

H Αυστραλία στόχος κατασκόπων

H Αυστραλία στόχος κατασκόπων

Κατάσκοποι ξένης δύναμης ευθύνονται για την περυσινή κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που διεξήχθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και όπως αναφέρεται σε αυτά, οι ξένοι πράκτορες κατάφεραν να «μολύνουν» το λογισμικό των κεντρικών υπολογιστών της Υπηρεσίας με επιβλαβή ιό, με σκοπό να κλέψουν απόρρητες πληροφορίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πράκτορες δεν κατάφεραν μόνο να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αλλά και σε άλλα δίκτυα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η έκθεση «2016 Australian Cyber Security Centre Threat» συντάχθηκε από το Αυστραλιανό Κέντρο Ασφάλειας Κυβερνοχώρου (Australian Cyber Security Centre –ACSC) δεν ξεκαθαρίζει αν οι πράκτορες ήθελαν να συλλέξουν τα απόρρητα στοιχεία για στρατηγικούς, εμπορικούς ή άλλους λόγους αλλά όπως αναφέρει η επίθεση άρχισε από δύο υπολογιστές της Υπηρεσίας και στη συνέχεια το επιβλαβές λογισμικό κατάφερε να εξαπλωθεί καταρχήν στο δίκτυο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και εκ των υστέρων στο δίκτυο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το λογισμικό προστασίας της Υπηρεσίας δεν κατάφερε να προστατέψει το δίκτυο γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

Η έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας αναφέρει ότι το είδος και η προέλευση του επιβλαβούς λογισμικού δείχνει, ότι αυτό προήλθε από κρατικές υπηρεσίες κάποιας άλλης χώρας αλλά δεν αναφέρει αν αυτή προσδιορίστηκε.

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ασφαλείας στο κυβερνοχώρο κ. Dan Tehan, αναφερόμενος στα πορίσματα της έκθεσης, άφησε να εννοηθεί ότι η έρευνα ταυτοποίησε την χώρα προέλευσης της κυβερνοεπίθεσης, αλλά απέφυγε να την ονομάσει, λέγοντας ότι μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο τα κυβερνητικά δίκτυα έχουν δεχθεί πάνω από 1.400 παρόμοιες επιθέσεις και το φλέγον ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι το να ονοματιστεί η χώρα, χώρες ή άλλοι από τις οποίες προήλθαν αλλά η καλύτερη θωράκιση των δικτύων της χώρας.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις