ΚΟΣΜΟΣ

Οκτάωρη κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι – Νέες φονικές επιδρομές

Οκτάωρη κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι – Νέες φονικές επιδρομές

Η οκτάωρη παύση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που πρότεινε η Ρωσία, είναι ένα «θετικό» βήμα, όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προλάβουν να παραδοθούν στους κατοίκους της πολιορκημένης πόλης εφόδια, υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς -Νέες φονικές επιδρομές.

Όπως εξήγησε, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος προκειμένου να φτάσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατοικούν 250.000 άνθρωποι.

«Κάθε παύση των εχθροπραξιών είναι θετική για τον πληθυσμό αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να θέσουμε σε λειτουργία τον ανθρωπιστικό μηχανισμό», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 48 ώρες.

ΗΠΑ: «Πολύ λίγο και με μεγάλη καθυστέρηση» το ρωσικό σχέδιο για εκεχειρία

Το ρωσικό σχέδιο για οχτάωρη κατάπαυση του πυρός από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις στο Χαλέπι την Πέμπτη με σκοπό να επιτραπεί στον άμαχο πληθυσμό και σε όσους αντικαθεστωτικούς το επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης, δεν είναι αρκετό και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, ανέφερε πάντως από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν το σχέδιο οδηγήσει σε «μια οχτάωρη παύση του αδυσώπητου πόνου των κατοίκων του Χαλεπιού, αυτό θα είναι κάτι καλό, αλλά ειλικρινά δεν αρκεί και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ στην συνέντευξη Τύπου, έπειτα από ερώτηση για το σχέδιο που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι συριακές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς το πρωί της Πέμπτης (19/10) για οκτώ ώρες, για «ανθρωπιστικούς» λόγους. Θα δημιουργηθούν επίσης διάδρομοι για να απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι άμαχοι, κυρίως οι τραυματίες, και να αποχωρήσουν όσοι αντάρτες το επιθυμούν.

Τουλάχιστον 12 άμαχοι νεκροί

Στους 12 υπολογίζονται οι άμαχοι που σκοτώθηκαν σήμερα (17/10) σε αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, ανεβάζοντας στους 45 τον απολογισμό των νεκρών στην πόλη τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πέντε παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών στη συνοικία Μαρζέ του ανατολικού Χαλεπίου, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ή έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Ένας από τους διασώστες δήλωσε ότι αναγκάζονταν να διακόψουν τις εργασίες τους κατά περιόδους λόγω του φόβου για νέα αεροπορικά πλήγματα.

«Εγκλήματα πολέμου οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι»

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της συριακής και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα η Μόσχα στοχεύει σκοπίμως νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό.

«Από το ξεκίνημα της επιθετικής εκστρατείας που εξαπέλυσε το καθεστώς και οι σύμμαχοι του, ειδικά η Ρωσία, η ένταση και η κλίμακα των αεροπορικών βομβαρδισμών του ανατολικού Χαλεπιού είναι ξεκάθαρα δυσανάλογη», ανέφερε η ανακοίνωση των κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών.

«Η εσκεμμένη στοχοθέτηση νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού, σχολείων και υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και η χρήση βομβών-βαρελιών, βομβών διασποράς και χημικών όπλων… ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στην ανακοίνωση που κατέληξαν στο Λουξεμβούργο.

Σχετικές ειδήσεις