ΚΟΣΜΟΣ

Ζητάν την άμεση σύλληψη των δολοφόνων Χαρίρι

Ζητάν την άμεση σύλληψη των δολοφόνων Χαρίρι
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο (TSL) Αντόνιο Κασέζε κάλεσε σήμερα τις αρχές του Λιβάνου να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για τη...

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο (TSL) Αντόνιο Κασέζε κάλεσε σήμερα τις αρχές του Λιβάνου να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για τη σύλληψη των τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό, το 2005. Δεν αποκλείεται και η διεξαγωγή της δίκης ερήμην των κατηγορουμένων.

Ο Κασέζε διέταξε επίσης να κοινοποιηθεί στους κατηγορούμενους το κατηγορητήριο μέσω μίας "δημόσιας ανακοίνωσης" το κείμενο της οποίας θα δοθεί από τη γραμματεία του δικαστηρίου στις λιβανικές αρχές.

"Αυτή η ανακοίνωση πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τη διεξαγωγή μίας δίκης ερήμην των κατηγορουμένων", πρόσθεσε το TSL.

Ο Ραφίκ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός, που αντιτάχθηκε στην ηγεμονία της Συρίας επί του Λιβάνου, σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο ημιφορτηγό στις 14 Φεβρουαρίου 2005 μαζί με 22 ακόμη πολίτες και τον δράστη της επίθεσης αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του TSL Ντάνιελ Μπελμάρε τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνα για την δολοφονική επίθεση εναντίον του Χαρίρι. Το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψή τους προς τις λιβανικές αρχές στις 30 Ιουνίου, ενώ ενημέρωσε και την Ιντερπόλ.

Το κατηγορητήριο εις βάρος των τεσσάρων αυτών ανδρών είχε κατατεθεί από τον εισαγγελέα στις 17 Ιανουαρίου και είχε επικυρωθεί στις 28 Ιουνίου, όμως δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του TSL αργά χθες.