ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωση-βόμβα: Μετακίνηση των συνόρων Βρετανίας-Γαλλίας υπόσχεται ο Αλέν Ζιπέ

Δήλωση-βόμβα: Μετακίνηση των συνόρων Βρετανίας-Γαλλίας υπόσχεται ο Αλέν Ζιπέ

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των συντηρητικών στη Γαλλία Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη μετακίνηση των συνόρων με τη Βρετανία από το Καλαί στη νότια Αγγλία, σε μία ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης που αντιμετωπίζει το Λονδίνο μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Το 2003, η Βρετανία και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες να πραγματοποιούν τον έλεγχο διαβατηρίων στη Γαλλία και αντίθετα, μετακινώντας, στην πράξη, τα βρετανικά σύνορα στην ηπειρωτική Γαλλία. Αυτό έχει προκαλέσει τη συρροή των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές ακτές στο Καλαί.

«Το πρώτο μέλημα είναι η καταγγελία των συμφωνιών του Λε Τουκέ», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στις συμφωνίες που εγκαθίδρυσαν το σημερινό σύστημα συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε η επιλογή των ανθρώπων που η Βρετανία θέλει ή απορρίπτει να γίνεται στο γαλλικό έδαφος. Αυτό είναι δουλειά της Βρετανίας», είπε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αλέν Ζιπέ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» και ο πιθανότερος επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Σχετικές ειδήσεις