ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ιταλία: Πανικός, τραυματίες και καταστροφές από το ανελέητο «σφυροκόπημα» του Εγκέλαδου

Τρόμος στην Ιταλία: Πανικός, τραυματίες και καταστροφές από το ανελέητο «σφυροκόπημα» του Εγκέλαδου

Ο τρόμος έχει κυριεύσει τηνΙταλίαπου ζει υπό το καθεστώς το φόβου εδώ και πολλές εβδομάδες καθώς ο Εγκέλαδος δεν σταματά να «χτυπά» τις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Η ΓΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

Μετά και τα 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής (30/10), η κατάσταση στη γειτονική χώρα χαρακτηρίζεται από τα συντρίμμια, τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους και τον... φόβο με τους μετασεισμούς να είναι εκατοντάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αυτός ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 7:40 (τοπική ώρα) χθες το πρωί, είχε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων και επίκεντρο ανάμεσα σε Νόρτσια και Πρέτσι στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, την ίδια ζώνη που επλήγει σοβαρά στο σεισμό της 24ης Αυγούστου που κόστισε 300 ζωές αλλά και τις δονήσεις της περασμένης εβδομάδας.

17246874

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στην Ιταλία από το 1980.

Δείτε ΕΔΩ συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Ευτυχώς, τουλάχιστον, από το τελευταίο αυτό σεισμό, δεν υπάρχουν ούτε νεκροί αλλά ούτε και αγνοούμενοι ενώ από τους 20 τραυματίες κανείς δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

17247479

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, από αυτούς οι 25.000 βρίσκονται μόνο στην περιφέρεια Μάρκε.

Ο ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση μετά το σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε, Βάσκο Ερράνι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα».

Οι κάτοικοι των περιοχών δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

17246728

«Να φύγω να πάω πού; Εγώ γεννήθηκα εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελιτσιάνο Λάνζι, ένας 70χρονος κάτοικος της Νόρτσια, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Παράλληλα 15.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης.

Στη Νόρτσια, η αρχιτεκτονική κληρονομιά έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό: από τη βασιλική του Αγίου Βενέδικτου, ένα κόσμημα του 19ου αιώνα από το οποίο έχει παραμείνει όρθια μόνο η πρόσοψη, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, που έχει μερικώς καταρρεύσει.

17246797

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «Μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

17246679

Σύμφωνα με τον Ρέντσι, «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα βρεθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν».

Δείτε ΕΔΩ πώς κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στην Ελλάδα τα 6,5 Ρίχτερ στην Ιταλία

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες σεισμολόγοι στην πλειοψηφία τους ξεκαθαρίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την Ελλάδα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις