ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φονική έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ - Οχτώ νεκροί και εκατό τραυματίες (Pics+Vid)

Τουρκία: Φονική έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ - Οχτώ νεκροί και εκατό τραυματίες (Pics+Vid)

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (04/11) στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας.

Οχτώ νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε στις 8 το πρωί τη συνοικία Μπαγκλάρ στο κέντρο του Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε ότι πολίτες και στυνομικοί περιλαμβάνονται στους «νεκρούς» από την έκρηξη.

tourkia3

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που ακούστηκε σε ολόκληρη την πόλη.

tourkia2

Οι ζημιές στα γύρω κτήρια είναι πολύ μεγάλες ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, πολύ κοντά (περίπου 200 μέτρα) στο κεντρικό κτήριο της Ασφάλειας του Ντιγιαρμπακίρ.

1e



Το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιγιάρμπακιρ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επίθεση πραγματοποίησαν μέλη του PKK.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η έκρηξη προκλήθηκε περίπου στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα), κοντά σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής Μπαγκλάρ.

Τα διεθνή πρακτορεία συνδέουν την επίθεση αυτή με την επιδρομή της τουρκικής αστυνομίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στα σπίτια των προέδρων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, και τις συλλήψεις τους.

Δείτε βίντεο από τη σύλληψη του Ντεμιρτάς

Παράλληλα συνελήφθησαν εννέα βουλευτές του κόμματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες του Ντιγιαρμπακίρ έχουν οδηγηθεί στο κτήριο της Ασφάλειας κοντά στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη.

Δείτε το tweet του Cnn Turk:

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο μετά την έκρηξη, αποκλείστηκε η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp, στην Τουρκία, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, οι σελίδες είναι μη προσβάσιμες καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σχετικές ειδήσεις