ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κανένας δεν εγκατέλειψε το Χαλέπι κατά τη δεκάωρη «ανθρωπιστική παύση»

Συρία: Κανένας δεν εγκατέλειψε το Χαλέπι κατά τη δεκάωρη «ανθρωπιστική παύση»

Η «ανθρωπιστική παύση» των 10 ωρών που είχε κηρύξει μονομερώς η Ρωσία έληξε την Παρασκευή (04/11) στις 19:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, όμως οι διάδρομοι που είχαν δημιουργηθεί για την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας παρέμειναν έρημοι.

Κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν εγκατέλειψε την Παρασκευή (04/11) τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού στη διάρκεια της νέας «ανθρωπιστικής παύσης» που κήρυξε η Ρωσία και η οποία τερματίστηκε το βράδυ.

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου μια ευρεία επιχείρηση για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που κρατούνται από τους Σύρους αντάρτες, διεξάγοντας βομβαρδισμούς επί τέσσερις εβδομάδες στον τομέα αυτό της πόλης που πολιορκείται.

«Κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν εγκατέλειψε τις ανατολικές συνοικίες», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά η πόλη ήταν ήρεμη.

Ο ΟΗΕ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει «ανθρωπιστική παύση», είχε επισημάνει ότι ο οργανισμός «δεν εμπλέκεται» σε αυτή «τη μονομερή ανακοίνωση», ενώ ένας εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών κατήγγειλε μια πρωτοβουλία «χωρίς καμία αξία».

Το απόγευμα οι αντάρτες έριξαν επτά ρουκέτες στον δρόμο του Καστέλο, έναν διάδρομο που είχε δημιουργηθεί για την απομάκρυνση από το Χαλέπι μαχητών αλλά και αμάχων, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, το οποίο κατηγόρησε «τις τρομοκρατικές ομάδες» ότι «εμπόδισαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας Σύρος δημοσιογράφος «τραυματίστηκε από θραύσματα», ενώ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο από τους στρατιώτες του «τραυματίστηκαν ελαφρά» από «τα πυρά των ανταρτών» στον δρόμο του Καστέλο.

Στις 22 Οκτωβρίου είχε τεθεί σε ισχύ από τον ρωσικό και τον συριακό στρατό η πρώτη «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι που διήρκησε τρεις ημέρες χωρίς όμως και πάλι να απομακρυνθούν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες άμαχοι ή μαχητές.

Ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, ένας εκπρόσωπος της ομάδας Νουρεντίν Ζίνκι δήλωσε ότι οι αντάρτες «δεν εντυπωσιάστηκαν» από αυτή την παύση, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικό και μιντιακό ελιγμό για να μειωθούν οι διεθνείς πιέσεις στη Μόσχα».

Ο Ντέιβιντ Σουόνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), επεσήμανε από την πλευρά του ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και των ασθενών μπορεί να γίνει μόνο «αν οι αντιμαχόμενες πλευρές λάβουν όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν συνέβη».

Ο ίδιος δήλωσε «πολύ, πολύ ανήσυχος» για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι. Το Ocha ανακοίνωσε ότι μόνο «30 γιατροί εξακολουθούν να βρίσκονται εν ενεργεία σε έξι νοσοκομεία που είναι εν μέρει λειτουργικά» στις ανατολικές συνοικίες, δηλαδή «ένας γιατρός για κάθε 9.000 ανθρώπους».

Παράλληλα οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες ως τα μέσα Νοεμβρίου με μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο τουρκικός στρατός έπληξε 71 στόχους του ΙΚ στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες

Η Άγκυρα έπληξε 71 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, ο οποίος εντείνει τα πλήγματά του εναντίον των τζιχαντιστών, μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πέντε μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς καθώς και πέντε Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και ένας Τούρκος στρατιώτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία διευκρινίζει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις διεξήγαγαν στη συνέχεια πέντε ακόμη αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν ακόμη οκτώ τζιχαντιστές.

Η Τουρκία υποστηρίζει μια ομάδα Σύρων Αράβων και Τουρκμάνων στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της Ασπίδα του Ευφράτη, χάρη στην οποία το ΙΚ έχει εκδιωχθεί από τα νότια σύνορα της χώρας.

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο Ντιγιάρμπακιρ, την Παρασκευή και προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.

Σχετικές ειδήσεις