ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξεκίνησε η επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης» για την εκδίωξη του ISIS από τη Ράκα (Vid)

Συρία: Ξεκίνησε η επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης» για την εκδίωξη του ISIS από τη Ράκα (Vid)

Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα (6/11) ότι ξεκίνησε η επιχείρησή για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

«Η μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκας και της επαρχίας της ξεκίνησε», ανέφερε ένας διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διαβάζοντας μια ανακοίνωση στην πόλη Αΐν Ίσα που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα βορείως της Ράκας.

Στην επίθεση οι ΗΠΑ θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη, σε συντονισμό με τον αραβοκουρδικό συνασπισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Οι SDF υπογράμμισαν ότι μόνο οι δικές της δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια.

Οι διοικητές των SDF, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Αΐν Ίσα, τόνισαν ότι στόχος της επιχείρησης «Οργισμένος Ευφράτης», στην οποία θα μετάσχουν 30.000 άνδρες, θα είναι η απελευθέρωση της Ράκας «από τις σκοταδιστικές δυνάμεις της διεθνούς τρομοκρατίας που εκπροσωπούνται από τον ISIS». Μια εκπρόσωπος του συνασπισμού, η Τζιχάν Σεΐχ Άχμαντ, δήλωσε ότι η επιχειρήσεις επί του πεδίου έχουν ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, θεωρείται η «ραχοκοκαλιά» των SDF, του συνασπισμού που σχηματίστηκε πέρσι, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για να αγωνιστεί κατά του ISIS.

«Η Ράκα θα απελευθερωθεί χάρη στα τέκνα της και τις αραβικές, κουρδικές και τουρκμενικές δυνάμεις, τους ήρωες που πολεμούν υπό το λάβαρο των SDF, με την ενεργή συμμετοχή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού, σε συντονισμό με τον διεθνή συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε εξέλιξη είναι οι πρώτες επιχειρήσεις για την απομόνωση της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη Ράκα για να προετοιμάσουμε μια επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Λίγο νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε η επιχείρηση «Οργισμένος Ευφράτης» για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία. Ανέφερε μάλιστα ότι έχει συστήσει ένα κέντρο διοίκησης ώστε να συντονίζει τις ενέργειές του με τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις