ΚΟΣΜΟΣ

Nέος πρόεδρος ΗΠΑ: Μήνυμα διπλής ανάγνωσης από τη Μογκερίνι

Nέος πρόεδρος ΗΠΑ: Μήνυμα διπλής ανάγνωσης από τη Μογκερίνι

Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

Να σημειωθεί πως μετά από ένα ολονύκτιο εκλογικό θρίλερ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Απογοήτευση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».

Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, «διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ»

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Πολλά ερωτήματα

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τίθενται "πολλά ερωτήματα" καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

"Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες", δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, "σύμμαχος των ΗΠΑ" θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.
Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Ερό απάντησε: "Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις".

Ο Ερό δήλωσε ότι φαίνεται πως ο Τραμπ κέρδισε την εξουσία προσθέτοντας "και η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος (της Ουάσινγκτον) και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος".

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τη μεγάλη νίκη Τραμπ

Σχετικές ειδήσεις