ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Καντάφι πρέπει να δικαστεί στη Χάγη»

«Ο Καντάφι πρέπει να δικαστεί στη Χάγη»
«Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι θα πρέπει να εντοπισθεί ζωντανός και να συλληφθεί. Ξέρουμε ότι κρύβεται στα υπόγεια του νοσοκομείου της Τρίπολης και...

«Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι θα πρέπει να εντοπισθεί ζωντανός και να συλληφθεί. Ξέρουμε ότι κρύβεται στα υπόγεια του νοσοκομείου της Τρίπολης και πιστεύουμε ότι πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κριθεί και από λιβυκό δικαστήριο, από την στιγμή που δεν πρέπει να δικαστεί μόνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Φρατίνι σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο τονίζει ότι «πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην Τρίπολη, τα γνωρίζουμε από τις αποκαλύψεις του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Καντάφι. Οι άνδρες της προσωπικής του φρουράς, απομακρύνονται, λιποτακτούν συνεχώς».

Σύμφωνα με τον ιταλό ΥΠΕΞ «δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εμφυλίου πολέμου. Ο μόνος κίνδυνος προέρχεται από τους ξένους μισθοφόρους , από το Τσαντ, την Νιγηρία και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν ένα διπλό κίνητρο: την απελπισία, την έλλειψη, δηλαδή, χρημάτων, και την πρόθεση να προχωρήσουν σε λεηλασίες».

«Πρέπει να σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα σε όλους, και σε αυτούς που έχουν ταχθεί κατά του Καντάφι. Πρέπει να πούμε όχι στην εκδικήσεις, στις μαζικές εκτελέσεις, σε αντίποινα» τονίζει επίσης ο Φρατινί.

Τέλος, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει βέβαιος ότι οι δεσμεύσεις και εμπορικές σχέσεις της Τρίπολης με την Ρώμη θα παραμείνουν ως είχαν και υπό το προηγούμενο καθεστώς και αποκαλύπτει ότι «οι τεχνικοί της ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Eni) κλήθηκαν ήδη στην Βεγγάζη για να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων».