ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Χάος και συγκρούσεις μεταναστών με αστυνομικούς στα σύνορα με την Κροατία

Σερβία: Χάος και συγκρούσεις μεταναστών με αστυνομικούς στα σύνορα με την Κροατία

Νεαροί μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς καθώς προσπάθησαν να περάσουν από τη Σερβία στην Κροατία και από εκεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη δυτική Ευρώπη.

Περίπου 100 νεαροί έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στα σύνορα και επιχείρησαν να περάσουν στην Κροατία μέσα από χωράφια, αλλά τους σταμάτησαν αστυνομικές δυνάμεις και των δύο χωρών που τους περικύκλωσαν στην ουδέτερη ζώνη.

Οι μετανάστες βάδιζαν επί δύο ημέρες σε έναν αυτοκινητόδρομο κι αφού κάλυψαν απόσταση 125 χιλιομέτρων έφτασαν στα σύνορα το απόγευμα της Κυριακής. Δήλωναν, μάλιστα, ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα κέντρα υποδοχής της Σερβίας και διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Βλάχο Όρεπιτς είπε την Κυριακή ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς διαμήνυσε ότι το Βελιγράδι δεν θα επιτρέψει στους μετανάστες να κλείσουν τους αυτοκινητόδρομους και τις μεθοριακές διαβάσεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αργά το απόγευμα σήμερα οι νεαροί μετανάστες αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην κινητοποίησή τους. «Έφυγαν από τα σύνορα και κατευθύνονται στο Σιντ», είπε ο Ιβάν Μίσκοβιτς, ο Σέρβος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα προσφύγων. Το τηλεοπτικό κανάλι N1 μετέδωσε πάντως ότι αποφάσισαν να επιστρέψουν με το τρένο στο Βελιγράδι, αφού απέτυχε η προσπάθειά τους να ανοίξουν τα σύνορα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι στη Σερβία έχουν μπλοκαριστεί 6.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανεβάζουν όμως τον αριθμό αυτό στις 10.000.

Σχετικές ειδήσεις