ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινών στρατιωτών

Γάζα: Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινών στρατιωτών

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 26χρονο Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης οι συμμετέχοντες στην οποία πετούσαν πέτρες κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ νωρίτερα σήμερα, δήλωσε αξιωματούχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας.

Μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων δήλωσε ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν «ταραχοποιούς» οι οποίοι προσπάθησαν να παραβιάσουν το Τείχος ασφαλείας στα σύνορα και πρόσθεσε πως ερευνάται η πληροφορία ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι ο Μοχάμαντ Αμπού Σαάντα, 26 χρονών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Δεκάδες διαδηλωτές παίρνουν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα σύνορα με το Ισραήλ κάθε Παρασκευή και τα επεισόδια είναι συχνά.

Από την 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι σήμερα 239 Παλαιστίνιοι, 36 Ισραηλινοί, δύο Αμερικανοί, ένας Ιορδανός, ένας Ερυθραίος κι ένας Σουδανός έχουν σκοτωθεί στο νέο κύμα βίας, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην πλειονότητά τους οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν φέρονται ότι διέπραξαν επιθέσεις ή αποπειράθηκαν να διαπράξουν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Οι επιθέσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις διαπράχθηκαν με μαχαίρια, αυτοσχέδια όπλα και αυτοκίνητα, κυρίως από νέους και νέες που ζουν σε καθεστώς απομόνωσης στη Δυτική Όχθη—μια παλαιστινιακή περιοχή που το Ισραήλ κατέχει από το 1967—στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι ηγέτες και πολιτικοί επισημαίνουν ότι πολλές από τις επιθέσεις αυτές οφείλονται στην απόγνωση ειδικά των νέων, καθώς η ειρηνευτική διαδικασία έχει καταρρεύσει από το 2014 και η επέκταση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα ουσιαστικά μειώνουν όλο και περισσότερο τις ελπίδες τους να γίνουν μια μέρα πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους.

Η ισραηλινή αστυνομία και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι χρησιμοποιούν υπέρμετρη βία σε πολλές περιπτώσεις, καθώς πολλές από τις επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί χωρίς οι δράστες να σκοτωθούν. Οι ισραηλινές αρχές διεξάγουν έρευνες για αρκετά περιστατικά τέτοιας φύσης.

Σχετικές ειδήσεις