ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Αρνείται να μιλήσει ο ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Βέλγιο: Αρνείται να μιλήσει ο ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών αφού διέφευγε επί τέσσερις μήνες.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός εν ζωή από τους τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστή κατά της τρομοκρατίας, «αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις», δήλωσε δικαστική πηγή.

Αν και έχει ανακριθεί πολλές φορές μετά τη μεταφορά του από το Βέλγιο στη Γαλλία, στα τέλη Απριλίου, ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις, που προκάλεσαν 130 θανάτους στο Παρίσι και στο Σεντ Ντενί, εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλός.

Στα μέσα Οκτωβρίου οι δικηγόροι του εγκατέλειψαν την υπεράσπισή του, έχοντας «την πεποίθηση ότι δεν επρόκειτο να μιλήσει». Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι συνθήκες κράτησης του πρώην πελάτη τους, ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση και υπό επιτήρηση μέσω βίντεο 24 ώρες το 24ωρο, εξηγούν τη σιωπή του ενώπιον των δικαστών.

Σκιές εξακολουθούν να περιβάλλουν τον ακριβή ρόλο στις επιθέσεις του 27χρονου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος κατηγορείται ωστόσο ότι συνόδευσε τους τρεις καμικάζι που ανατινάχθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, βόρεια του Παρισιού.

Προσκείμενος στον Βέλγο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε τις επιθέσεις, είχε επίσης ρόλο στην επιμελητειακή υποστήριξη, νοικιάζοντας αυτοκίνητα με πινακίδες της περιοχής του Παρισιού.

Επιπλέον, συνόδευσε στη διέλευσή τους από χώρες της Ευρώπης δέκα τζιχαντιστές που είχαν έρθει από εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας και οι οποίοι στην πλειονότητά τους φέρεται να εμπλέκονταν στις δολοφονίες του Παρισιού και των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με ένα σημείωμα των ουγγρικών μυστικών υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας των Γάλλων δικαστών.

Σχετικές ειδήσεις