ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν για Τραμπ: Χρειαζόμαστε φίλους - Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία

Πούτιν για Τραμπ: Χρειαζόμαστε φίλους - Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε κοινή ευθύνη για να διασφαλίσουμε τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα συμβιβαστικό τόνο στη σημερινή ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, λέγοντας πως η Μόσχα θέλει να συνεννοηθεί με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και επιδιώκει να κάνει φίλους και όχι εχθρούς.

Ο Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει προηγούμενες ομιλίες του για να καταφερθεί εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ ιδιαίτερα, αλλά αυτή τη φορά περιόρισε τις επικρίσεις του και επικέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε εσωτερικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν την χρειαζόμαστε. Δεν επιδιώκουμε ούτε ποτέ επιδιώξαμε να κάνουμε εχθρούς. Χρειαζόμαστε φίλους», δήλωσε ο Πούτιν προς την πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είχε συγκεντρωθεί σε μια από τις μεγαλοπρεπέστερες αίθουσες του Κρεμλίνου. Οποιαδήποτε αμερικανο-ρωσική συνεργασία θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και ισότιμη, τόνισε.

Ο Πούτιν είχε εκφράσει προηγουμένως την ελπίδα ότι ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις και αναλυτές επισήμαναν πως είναι απίθανο να θελήσει να ενισχύσει τις αντιδυτικές δηλώσεις πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως ελπίζει να βρει κοινό έδαφος με την Ουάσινγκτον ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Η δήλωση αυτή ήταν μια αναφορά στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τους αντάρτες εναντίον του Άσαντ.

Ο τόνος του Πούτιν μπορεί να ήταν ηπιότερος απ' ό,τι συνήθως, όμως κατέστησε σαφές πως η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντά της. Διαμαρτυρόμενος γι' αυτό που χαρακτήρισε «μύθους» περί ρωσικής επιθετικότητας και ρωσικής ανάμιξης σε εκλογές άλλων χωρών, δήλωσε πως η Μόσχα θέλει να αποφασίσει η ίδια τη μοίρα της.

«Θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας χωρίς συμβουλές από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο Πούτιν.
Ωστόσο ο κύριος στόχος της ομιλίας του ρώσου προέδρου φάνηκε πως ήταν ο ρωσικός λαός.

Το μήνυμά του ήταν πως τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει και πως είναι τώρα καιρός να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στη βελτίωση του επιπέδου ζωής επενδύοντας περισσότερο στην παιδεία και την υγεία.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2018 και, μολονότι ο Πούτιν δεν είπε αν θα επιδιώξει μια νέα θητεία, αναμένεται ευρέως ότι θα το κάνει.

Σχετικές ειδήσεις