Ρουμανία: Οι Σοσιαλδημοκρατές νικητές των βουλευτικών εκλογών

Ρουμανία: Οι Σοσιαλδημοκρατές νικητές των βουλευτικών εκλογών

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας (PSD) επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία, εξασφαλίζοντας ευρύ προβάδισμα, κατέδειξαν τα exit poll, και πλέον ξεκινούν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα, που αποτελεί και σύμμαχό τους.

Το κόμμα, που στόχευε στην επιστροφή στην εξουσία έναν χρόνο αφότου ο συνασπισμός του οποίου ηγείτο κατέρρευσε στον απόηχο των διαδηλώσεων στους δρόμους με επίκεντρο την διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, φαίνεται ότι εξασφάλισε την πλειονότητα των ψήφων των Ρουμάνων πολιτών μετά τις υποσχέσεις για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Τα exit poll που διεξήχθησαν από τα CURS-Avangarde και IRES κατέδειξαν ότι το PSD συγκεντρώνει σχεδόν το 46% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) με 22%. Το κόμμα Ένωση Σώστε τη Ρουμανία, νεοεισερχόμενο στην πολιτική σκηνή της χώρας, εξασφαλίζει ποσοστό 9,2%.

Το ALDE, ένα μικρό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου, πιστός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, αναμένεται να λάβει το 6% των ψήφων. 

«Είμαι ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα» δήλωσε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, μετά την ανακοίνωση των exit poll.