Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Άμπε με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Άμπε με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συνάντηση σήμερα (δεύτερη ημέρα των συνομιλιών τους), στο Τόκιο, μετά την προσπάθεια που έγινε χθες (Πέμπτη 15/12) από τον Άμπε αναφορικά με την πρόθεσή του να επιλυθεί το πρόβλημα των νησιωτικών διεκδικήσεων στα δυτικά του Ειρηνικού ωκεανού, που παραμένει άλυτο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν έφτασε στην Ιαπωνία με μια σειρά συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας, προκειμένου να επιτύχει τη χαλάρωση του διεθνούς αποκλεισμού με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Μόσχα.

Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τις δραματικές εξελίξεις στο Χαλέπι της Συρίας, αλλά και για την υποστήριξη που παρέχει στις στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Ο Άμπε πρέπει να έχει απογοητευτεί σοβαρά,» δηλώνει ο Τζέιμς Μπράουν, καθηγητής του πανεπιστημίου (Temple University) στην Ιαπωνία.

«Ο Πούτιν δεν έδωσε πρακτικά τίποτα, ενώ έλαβε την προσφορά μιας ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας, ενώ έδωσε έμφαση στις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ομάδας των χωρών των επτά πιο οικονομικά αναπτυγμένων χωρών (G-7) που υπάρχουν αναφορικά με τη Ρωσία, ενώ συμβούλευσε την Ιαπωνία να τηρήσει αποστάσεις από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ,» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπράουν.