ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Απίστευτο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Απίστευτο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας

Ειδήσεις | Δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Πλούσιο το διπλωματικό παρασκήνιο για το χειρισμό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Ρώσου διπλωμάτη - Πήρε προσωπικά το θέμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν - Ο Αντρέι Καρλόφ ήταν ο διπλωμάτης που δούλεψε για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας - Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Στην Τουρκία μεταβαίνει ειδική ομάδα ερευνών από τη Ρωσία προκειμένου να εντοπίσει ποιος οργάνωσε την εγκληματική επίθεση, με θύμα τον Ρώσο διπλωμάτη, Αντρέι Καρλόφ. Είχαν προηγηθεί ολονύχτιες συσκέψεις στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πήρε το θέμα προσωπικά, θέλοντας να γνωρίζει την κάθε λεπτομέρεια.

Mε δήλωσή του ο κ. Πούτιν αργά το βράδυ της Δευτέρας, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία ως προβοκάτσια που αποβλέπει στην υπονόμευση της εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και της ειρήνευσης στη Συρία, απαλλάσσοντας έτσι την τουρκική κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνησή του επιδόθηκαν σε αγώνα διπλωματικού δρόμου από την ώρα της επίθεσης, για να κρατήσουν τις ισορροπίες που οι ίδιοι υπαγόρευσαν στις σχέσεις τους με την Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αναμένοντας με αγωνία την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, λαμβάνοντας το «μήνυμα» του Ρώσου προέδρου, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να ταχθεί με την ίδια άποψη.

Η δήλωσή αυτή, άλλωστε, του Βλαντιμίρ Πούτιν, επισφράγισε την πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει, σε σχέση με την δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη στην Τουρκία, δείχνοντας ξεκάθαρα την επιθυμία του να μην καταρρεύσουν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και να ενοχοποιήσει τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιθυμούν τη δύναμη που αναπτύσσεται, με τη συνεργασία Ρωσίας,Τουρκίας και Ιράν στο θέμα της ειρήνευσης της Συρίας.

Από την πρώτη στιγμή της εγκληματικής ενέργειας με θύμα τον Ρώσο διπλωμάτη, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλη την διπλωματική, στρατιωτική ηγεσία αλλά και τα μέλη της κυβέρνησής του, να κρατήσουν στάση χαμηλών τόνων, απέναντι στο γεγονός. Απαίτησε να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, βάζοντας τώρα ακόμη πιο ενεργά στην προσπάθεια και τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο έθεσε προ των ευθυνών του για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Το σχέδιο διπλωματικής αντιμετώπισης, μάλιστα, που χάραξε ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, γρήγορα ανακοινώθηκε από ανθρώπους κλειδιά της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Η Ρωσία βρήκε άλλη μια ευκαιρία να δοκιμάσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτό εκφράστηκε αμέσως δια στόματος του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλής) Κονσταντίν Κοσατσόφ, που δήλωσε ότι «η Ρωσία θα πιστέψει την Τουρκία αν η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη διερευνηθεί αντικειμενικά».

«Εάν η έρευνα είναι γρήγορη και όσο είναι δυνατό επιχειρησιακή, αν ανατεθεί στις καλύτερες και ευφυέστατες δυνάμεις, αν η ανώτατη πολιτική ηγεσία θα τοποθετηθεί σαφώς και αναμφισβήτητα - τότε θα πιστέψουμε την Τουρκία. Αλλά μόνο σ' αυτήν την περίπτωση. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να επιδείξει έπακρον πολιτική βούληση και να λάβει αποφάσεις προκειμένου να επανορθωθούν τα ελαττώματα που κατέστησαν δυνατή τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. Οι επόμενες μέρες και ακόμα και ώρες θα δείξουν πολλά σ'αυτόν τον τομέα», σημείωσε ο κ. Κοσατσόφ.

Η δήλωση αυτή έκανε τον Ταγίπ Ερντογάν να επικοινωνήσει αμέσως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να δώσει την υπόσχεση που περίμενε η Ρωσία για την συνεργασία στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Άλλωστε, ο πρώην υπάλληλος της τουρκικής αστυνομίας Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, απομακρύνθηκε από την αστυνομία στο πλαίσιο των διερευνήσεων και εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ήταν μέλος του τρομοκρατικού οργανισμού FETO που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, λέγοντας: «Αργά η γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους. Ή η Τουρκία ή η FETO. Ή η τρομοκρατική FETO που σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις ή η δημοκρατική Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά το θύμα, ο πρέσβης, Αντρέι Καρλόφ, πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες ως διπλωμάτης στην Τουρκία, ήταν πολύ κοντά στο περιβάλλον Πούτιν και διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας τον εκτιμούσε υπερβολικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Από την αρχή, πάντως, της τρομοκρατικής επίθεσης το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν ευθύνεται άμεσα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, επειδή δεν ενδιαφέρεται για άλλη μια επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Μπορεί να ευθύνεται άμεσα για το συμβάν, γιατί με τους καθαρισμούς τους εξασθένισε τις αρχές ασφαλείας.
Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση των υπηρεσιών ασφαλείας στον Ρώσο πρόεδρο, στα πρώτα λεπτά της δολοφονίας, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δολοφονική επίθεση

Η επίθεση, πάντως, όπως ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη μέρα, αφού την αμέσως επόμενη θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τα γεγονότα στο Χαλέπι.

Την Παρασκευή (16/12/2016) το ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης Διαμαχόμενων Πλευρών στη Συρία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επιχείρησης απελευθέρωσης του Χαλεπίου από τους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν υπό τον έλεγχό τους το ανατολικό μέρος της πόλης από το 2012. Ο διάλογος περί του Χαλεπίου καθώς και άλλων θεμάτων της Συρίας διεξαγόταν συνήθως σε επίπεδο Ρωσίας-ΗΠΑ, αλλά οι συχνές επαφές σ’ αυτό το πλαίσιο έμειναν άκαρπες.

lavrov

Η επίσημη θέση μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με την οποία ο διάλογος της Μόσχας με τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας αναμένεται να γίνει πολύ πιο αποδοτικός σε σχέση με τις «άκαρπες κουβέντες πολλών μηνών με τους Αμερικανούς» φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Παρόμοια θέση κράτησε και ο προϊστάμενος της Δ/σης Πανευρωπαϊκής Συνεργασίας του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αντρέι Κέλιν, διατυμπανίζοντας ότι «η Ρωσία καταλήγει πολύ πιο εύκολα σε συμφωνία με την Τουρκία παρά με τις ΗΠΑ».

Το διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται να είναι θερμό για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θέτοντας τις Μεγάλες Δυνάμεις σε κατάσταση άμυνας.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Σχετικές ειδήσεις