ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας (vid)

Κονγκό: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας (vid)

Τουλάχιστον 275 άτομα συνελήφθησαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την Τετάρτη (21/12), ενώ οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα και οι ταραχές στη χώρα φάνηκαν να αποκλιμακώνονται μετά το θάνατο 22 ατόμων.

Σποραδικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν πάντως νωρίτερα στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο επίσης για επεισόδια στην πόλη Λουμούμπασι, σημαντικό κέντρο των μεταλλευτικών εταιρειών, που δεν συγκρίνονται ωστόσο με το επίπεδο της βίας που ξέσπασε χθες, όταν - σύμφωνα με έναν απολογισμό των αρχών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα - συνολικά 22 άνθρωποι, 21 πολίτες και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Καμπίλα, η θητεία του οποίου έληξε χωρίς να έχουν διεξαχθεί εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Σημειώνεται ότι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσαν βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων στη δημοσιότητα.

Ο Καμπίλα και οι υποστηρικτές του διαψεύδουν ότι η πρόθεση του προέδρου είναι να διατηρήσει την εξουσία επ' αόριστον, διαβεβαιώνοντας ότι η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστερεί εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Όμως αφρικανικές και δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι η πολιτική κρίση στη χώρα ενδέχεται να κλιμακωθεί, ενώ υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν οι ένοπλες συρράξεις της περιόδου 1996-2003 στην τεράστια, χαοτική χώρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους με εμπλοκή δυνάμεων έξι κρατών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Πιερ Μουαναμπούτου, οι περισσότεροι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους, είτε χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες, είτε πυροβολήθηκαν, ενώ επιδίδονταν σε λεηλασίες χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη.

kongo

Σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις στο Λουμούμπασι όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 47, ανέφερε από την πλευρά του ο Κινγκ Κασόνγκο, δικηγόρος και ακτιβιστής της ΜΚΟ «Ανθρωπισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Νωρίτερα, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 26 νεκρούς σε όλο το Κονγκό, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Λουμούμπασι. Ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη ΛΔ Κονγκό, Χοσέ Μαρία Αρανάς, έκανε λόγο για 19 νεκρούς και 45 τραυματίες.

Στο μεταξύ, συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και μια παραστρατιωτική οργάνωση της οποίας ηγείται ένας χριστιανός πάστορας στη βορειοανατολική επαρχία Μονγκάλα στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους, 15 παραστρατιωτικούς και τρεις αστυνομικούς, ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας στην επαρχία, κατηγορώντας την παραστρατιωτική ομάδα ότι είχε απαγάγει κατοίκους.

Σχετικές ειδήσεις