ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορική τραγωδία στο Σότσι: Δεν βρέθηκαν ίχνη έκρηξης στο μοιραίο αεροσκάφος

Αεροπορική τραγωδία στο Σότσι: Δεν βρέθηκαν ίχνη έκρηξης στο μοιραίο αεροσκάφος

Ειδήσεις | Αεροπορική τραγωδία στο Σότσι: Άγνωστα παραμένουν ακόμα τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Τουπόλεφ Tu-154 στη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας στο θάνατο 92 άτομα - Εντοπίστηκαν τα «μαύρα κουτιά» - Έχουν περισυλλέξει εκατοντάδες ανθρώπινα μέλη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ρωσία από την Κυριακή (25/12) όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος Tu-154 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα το θάνατο 92 επιβαινόντων. Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά το ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, προκειμένου να δοθεί λύση στο μυστήριο γύρω από την αιτία της συντριβής.

Δεν υπήρξε έκρηξη – Αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια

17436621

Οι ρωσικές αρχές αποκλείουν προς το παρόν την τρομοκρατική ενέργεια. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ σημείωσε ότι θα ήταν πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής και τόνισε: «Μπορώ μόνο να πω αυτό που ανέφερα και χθες –και όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας: η τρομοκρατική ενέργεια δεν θεωρείται βασική θεωρία για τη συντριβή του αεροπλάνου». Οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πιθανότερη την εκδοχή να μπήκε κάποιο αντικείμενο στον κινητήρα, να παρουσίασε το αεροσκάφος τεχνική βλάβη, να υπέστη απώλεια ισχύος λόγω κακής ποιότητας καυσίμων ή να επρόκειτο για λάθος του πιλότου. Ενώ πηγή ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο TASS δήλωσε ότι από την πρώτη αξιολόγηση δεν προκύπτει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι μέσα στο αεροσκάφος σημειώθηκε κάποια έκρηξη ή εκδηλώθηκε κάποια φωτιά.

Άλλη πηγή που μίλησε στο TASS είπε ότι υπάρχουν σημάδια στην ουρά του αεροσκάφους που ανασύρθηκε το βράδυ της Δευτέρας τα οποία δείχνουν ότι ο πιλότος του αεροσκάφους επιχείρησε να κάνει προσθαλάσσωση.

Βρέθηκαν 12 πτώματα και εκατοντάδες ανθρώπινα μέλη

Ο υπουργός είπε επίσης ότι 45 σκάφη, 15 αεροπλάνα, 16 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα μετέχουν στις έρευνες που «συνεχίζονται νυχθημερόν», ενώ στην περιοχή έχει ήδη μεταφερθεί και ο μεγάλος, πλωτός γερανός Τσερνομόρετς προκειμένου να σηκώσει από τον βυθό τα συντρίμμια.

17437069

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, εντοπίστηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί, τον καταγραφέα των συνομιλιών, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να το ανασύρουν από τη θάλασσα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 12 πτώματα και 156 ανθρώπινα μέλη.

Το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενη μια μη κατονομαζόμενη πηγή, μετέδωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές αρχές καθήλωσαν όλα τα αεροσκάφη Tu-154 μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Σοκόλοφ χαρακτήρισε «παράλογη» μια συζήτηση για τον παροπλισμό των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Όπως είπε, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανήκε το Tu-154. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τις ιδιωτικές εταιρείες, εξήγησε. Πρόσθεσε ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν ακόμη το μοντέλο Tu-154B-2 και θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες αν θα τα καθηλώσουν ή όχι.

Το πρώτο μαύρο κουτί βρέθηκε στις 04.42 (ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17 μέτρων και σε απόσταση 1.600 μέτρων από την ακτή, κοντά στο Σότσι. Λίγο μετά το μεσημέρι μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Άμυνας στο Λιουμπέρτσι, κοντά στη Μόσχα, όπου το εξέτασαν ειδικοί. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και είναι «σε ικανοποιητική κατάσταση».

Διαψεύδουν ότι τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας φορούσαν σωσίβια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πολλά από τα θύματα της συντριβής του Tu-154 στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκαν να φορούν σωσίβια.

Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο RIA Novosti ότι ορισμένα από τα θύματα βρέθηκαν να φορούν σωσίβια.

«Όλες οι φήμες, από ανώνυμες πηγές, ότι οι επιβάτες του αεροσκάφους Tu-154 φορούσαν σωσίβια είναι αισχροί υπαινιγμοί, απολύτως αναληθείς» τόνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας το υπουργείο Άμυνας και οι άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης διεξοδική και αμερόληπτη πληροφόρηση σχετικά με την πρόοδο στις έρευνες», πρόσθεσε.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

Σχετικές ειδήσεις