ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα φθάνει στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η Κίνα φθάνει στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Αποστολές για την εξερεύνηση της μακρινής και αθέατης πλευράς της Σελήνης σχεδιάζει η Κίνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γου Γιανχούα, αναπληρωτή διευθυντή της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, υπάρχουν στα σκαριά σχέδια για αποστολή ρομπότ στους δύο πόλους του φεγγαριού, ενώ συζητούνται επίσης σχέδια για την αποστολή αστροναυτών.

Παράλληλα, ο Γου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι προχωρούν ομαλά οι εργασίες για την αποστολή στη Σελήνη του Chang'e-5, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να κάνει μία ήπια προσελήνωση και να επιστρέψει στη Γη στο τέλος του επόμενου έτους.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή ιδιωτών με κεφάλαια στη διαστημική βιομηχανία, ο Γου σημείωσε ότι τα εμπορικά διαστημικά προγράμματα είναι ανοικτά σε ιδιωτικές επενδύσεις, περιλαμβανομένων και των ξένων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις, ιδιωτικές ή με ανάμεικτο ιδιοκτησιακό καθεστώς, συμμετέχουν στην έρευνα και ανάπτυξη εμπορικών πυραύλων, ενώ η Κίνα είναι ανοικτή αναφορικά με θέματα όπως οι εμπορικοί χώροι εκτόξευσης και η τηλεμετρία.

«Πολύ λίγοι περιορισμοί υπάρχουν για τις ξένες επενδύσεις στη διαστημική βιομηχανία», σημείωσε ο Γου, με ένα μεγάλο φάσμα τομέων - από την έρευνα και παραγωγή δορυφόρων έως τις εμπορικές εφαρμογές παράγωγων υπηρεσιών και προϊόντων - να είναι απελευθερωμένο…

Σχετικές ειδήσεις