ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Κωνσταντινούπολη: Στενεύει ο αστυνομικός κλοιός γύρω από τον μακελάρη - Όλα τα νέα στοιχεία

Επίθεση Κωνσταντινούπολη: Στενεύει ο αστυνομικός κλοιός γύρω από τον μακελάρη - Όλα τα νέα στοιχεία

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη:Γνωστή στην Αστυνομία η ταυτότητα του δράστη - Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Πόλη - Ποια η ανάμειξη της οικογένειάς του - Δείτε τα βίντεο που παρουσιάζουντον ύποπτοστην πλατεία Ταξίμ, το αεροδρόμιοκαι μετά την επίθεση

Οι τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του δράστη του μακελειού με 39 νεκρούς στο νυχτερινό κέντρο "Reina", ο οποίος φέρεται να έφτασε τον Νοέμβριο του 2016 στο Ικόνιο, από την Συρία.

tourkia3b

Μάλιστα για να μην προκαλέσει υποψίες, έφερε μαζί του και τη σύζυγο με τα δύο του παιδιά για κάλυψη. Η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη είναι μεταξύ των 12 ατόμων τα οποία έχουν προσαχθεί από την Αστυνομία.

Οι Αρχές που εξέτασαν εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους της Πόλης, διαπίστωσαν την πορεία του δράστη πρoς το κλαμπ, όπου φαίνεται να πήγε με ταξί το οποίο σταμάτησε από την περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου περίπου τα μεσάνυχτα.

Έφτασε κοντά στο κέντρο περίπου στη 01:15 ώρα Τουρκίας, περπάτησε μια απόσταση τριών λεπτών και μπήκε μέσα στο «Ρέινα», πυροβολώντας. Αυτός είναι, όπως τονίζουν οι τουρκικές Aρχές, ο τρόπος εισόδου που χρησιμοποιούν μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους όταν εισέρχονται σε χώρους με πολύ κόσμο.

Μάλιστα από τα ευρήματα, διαπίστωσαν ότι είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις. Επίσης από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης στο "Reina" είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, γράφουν σήμερα Τρίτη (03/01) τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, γράφει ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο αντάρτικο πόλεων, είχε «επιλεγεί ειδικά» για να την διαπράξει.

Οι τουρκικές εφημερίδες αποκαλύπτουν εξάλλου λεπτομέρειες της επίθεσης, οι οποίες δείχνουν ότι ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων. Σύμφωνα με την Hurriyet και την Haberturk, εκτός από το ότι ο δράστης χρησιμοποίησε διπλούς γεμιστήρες για να εξοικονομήσει χρόνο, έβαζε στο στόχαστρο το άνω μέρος του σώματος των θυμάτων του.

Ο συντάκτης της Hurriyet διευκρινίζει εξάλλου ότι ο δράστης της επίθεσης στο "Reina" έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, οι οποίες δεν έχουν ωστόσο δημοσιοποιήσει ακόμη το όνομά του, ούτε επιβεβαιώσει ότι συνδεόταν με το ΙΚ.

Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση ανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή της την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι διαπράχθηκε από «έναν από τους στρατιώτες του χαλιφάτου».

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό

Εν τω μεταξύ, ασταμάτητο συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη αλλά και την Προύσα, το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

tourkia2 copy

Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Δευτέρας (02/01), πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Πόλης από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και ύστερα από καταγγελίες πολιτών ότι είδαν το δράστη.

Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις έγινε στο Ζεϊτίνμπουρνου σε διάφορα σπίτια που διαμένουν πρόσφυγες και φίλα προσκείμενοι στην οργάνωση ISIS. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και ελικόπτερα της αστυνομίας. Έγιναν προσαγωγές ατόμων με τα οποία είχε έλθει σε επαφή ο δολοφόνος του Ορτάκιοϊ.

kon drasths

Οι Αρχές κατά την διάρκεια αυτής της επιχείρησης συνέλαβαν έναν ύποπτο, ο οποίος πήδηξε από το μπαλκόνι του κτηρίου για να διαφύγει και τραυματίστηκε. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ένας αλλοδαπός που μαχαιρώθηκε από κάποιον άλλον μετά από καυγά.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο του δράστη από selfie που είχε βγάλει ο ίδιος στην πλατεία Ταξίμ.

Παράλληλα στο «φως» ήρθε και ένα δεύτερο βίντεο με τον δράστη, αυτή τη φορά από κάμερα ασφαλείας, αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση στο Ρέινα, που τον δείχνει να επιβιβάζεται σε ταξί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο μακελάρης είχε «πιαστεί» από την κάμερα πριν πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του, όταν ταξίδεψε για την Τουρκία.

Το πρόσωπο του δράστη φαίνεται καθαρά και διακρίνεται η ψυχραιμία αλλά και η ψυχρότητα του, ενώ το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, διορθώνοντας το λάθος από την προηγούμενη ημέρα που όταν είχε δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία λάθος ανθρώπου από το Καζακστάν, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Σχετικές ειδήσεις