Φιλιππίνες: Μαζική απόδραση δεκάδων κρατουμένων - Έξαλλος ο Ντουτέρτε (Vid)

Φιλιππίνες: Μαζική απόδραση δεκάδων κρατουμένων - Έξαλλος ο Ντουτέρτε (Vid)

Περισσότεροι από 150 κρατούμενοι δραπέτευσαν στη διάρκεια της νύχτας από μια φυλακή στις νότιες Φιλιππίνες μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν δεκάδες ισλαμιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε περίπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) από περίπου 100 ενόπλους εναντίον της φυλακής Κινταπαουάν που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Νταβάο, της πρωτεύουσας του νησιού Μιντανάο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των αστυνομικών διήρκησαν δύο ώρες γύρω από το κέντρο κράτησης, ενώ ένας δεσμοφύλακας σκοτώθηκε.

«Ήθελαν να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους που κρατούνταν», δήλωσε ο Πίτερ Τζον Μπόνγκατ ένας από τους φρουρούς, διευκρινίζοντας ότι οι δεσμοφύλακες ήταν αριθμητικά πολύ λιγότεροι από τους επιτιθέμενους.

Η επίθεση εξαπολύθηκε από ένα παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, πρόσθεσε ο Μπόνγκατ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που δρα στη χώρα με την οποία η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τουλάχιστον 158 κρατούμενοι επωφελήθηκαν από το χάος που προκλήθηκε από την επίθεση και δραπέτευσαν, επεσήμανε ένας άλλος φρουρός. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από τους δραπέτες συνδέονται με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ανθρωποκυνηγητό έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό των δραπετών, με τις Αρχές να αναφέρουν ότι τουλάχιστον έξι έχουν σκοτωθεί.

Η φυλακή αυτή είναι ένα πρώην σχολείο και βρίσκεται σε μια απομονωμένη δασώδη περιοχή. Πριν την επίθεση σε αυτή κρατούνταν 1.511 άνθρωποι.

Στην περιοχή της Κινταπαουάν δρουν πολλές εγκληματικές οργανώσεις και ισλαμιστικές και κομμουνιστικές ένοπλες ομάδες.

Ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των δραστών. Η οργάνωση μετρά 10.000 μαχητές και έχει συμφωνήσει εκεχειρία με την κυβέρνηση.

Το νησί Μιντανάο αποτελεί εδώ και δεκαετίες θέατρο ένοπλων ισλαμιστικών εξεγέρσεων, με κάποιες από τις οργανώσεις να έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Τον Αύγουστο ισλαμιστές εξτρεμιστές που υποστηρίζουν το ISIS απελευθέρωσαν οκτώ μέλη τους και 15 ακόμη κρατούμενους από τη φυλακή της πόλης Μαράουι, επίσης στο νησί Μιντανάο.

Ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο και η Αμπού Σαγιάφ, εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις και επιδίδονται σε απαγωγές τουριστών στις νότιες Φιλιππίνες εδώ και δεκαετίες.