ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» της αιματηρής επίθεσης στο κλαμπ Reina

Κωνσταντινούπολη: Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» της αιματηρής επίθεσης στο κλαμπ Reina

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Δεύτερος τρομοκράτης με το όνομα «Γιουσούφ Χότζα» είναι ο «εγκέφαλος» του μακελειού στο κοσμικό κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εκτέλεσε ο δράστης που ακόμα παραμένει ασύλληπτος.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα ο Γιουσούφ Χότζα φέρεται να έφτασε μαζί με τον δράστη του μακελειού στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Δεκεμβρίου για τον σχεδιασμό της επίθεσης και έμειναν μαζί στην περιοχή Ζεϋτινμπουρνού σε σπίτι της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία, ο δράστης μετά το αιματοκύλισμα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, τηλεφώνησε στον «εγκέφαλο» της επίθεσης από το τηλέφωνο του ταξιτζή, ο οποίος τελικά τον κατέβασε επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει.

Δείτε τη φωτογραφία του Γιουσούφ Χότζα

yusufHoca 586 355

Η μαρτυρία που ανατρέπει τα δεδομένα - «Ήταν τρεις οι δράστες»

Μια μαρτυρία Σαουδάραβα, ο οποίος βρισκόταν στο κλαμπ την ημέρα της επίθεσης, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για το μακελειό.

Ο Χασάν Κασόγκι, ανιψιός ενός πολύ γνωστού Σαουδάραβα επιχειρηματία, υποστηρίζει ότι ο δράστης δεν έδρασε μόνος αλλά είχε και άλλους δύο συνεργούς. Μάλιστα ανάμεσα στους μακελάρηδες υπήρχε και μία γυναίκα.

reina

«Ακούσα κάποιον να ουρλιάζει "γιατί αυτή θέλει να μας σκοτώσει;"...», είπε ο Κασόγκι, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τις στιγμές τρόπου και πώς έσωσε τη σύζυγό του.

"Ο τρομοκράτης πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι και σκότωνε ανθρώπους. Μετά ανέβηκε στον επάνω όροφο. Εκείνη την ώρα πέταξα τη γυναίκα μου Μερυέμ στη θάλασσα. Και οι άλλοι φίλοι μου από τη Σαουδική Αραβία έκαναν το ίδιο με τις γυναίκες τους. 4 γυναίκες κι ένας άνδρας. Λίγο μετά τους σώσαμε", είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

«Ο άνθρωπος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ταυτοποιήθηκε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ο δράστης, που διέφυγε μετά την επίθεση, εξακολουθεί να καταζητείται.

Νέες επιχειρήσεις για τη σύλληψη του τρομοκράτη

Υπό κράτηση, 20 φερόμενους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι πιστεύεται πως προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, έθεσε η τουρκική αστυνομία, μετά από μεγάλη επιχείρηση στη Σμύρνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο Ανατολή μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 11 γυναίκες.

tzixantistes smirni copy

Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια όπου διέμεναν, εντοπίστηκαν διόπτρες νυχτερινής όρασης, στρατιωτικό υλικό, 41 διαβατήρια, εκ των οποίων τα περισσότερα πλαστά, 12 κινητά, 1 τάμπλετ και 1 τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή.

Σημειώνεται ότι συνολικά, μετά τη σφαγή στο κλαμπ Ρέινα, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, έχουν συλληφθεί 36 άτομα στην Τουρκία.

Σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει πηγές των ΗΠΑ για επιθέσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η πληροφορία ότι ο ISIS σχεδίαζε αυτές τις μέρες επίθεση ελεύθερου σκοπευτή σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Στο μεταξύ, η σύζυγος του δράστη κατέθεσε πώς έμαθε για την επίθεση από την τηλεόραση και πως δεν γνώριζε ούτε καν ότι ο άντρας της μπορεί να έβλεπε με συμπάθεια τον ISIS.

Το διαβατήριο με το οποίο ο δράστης εισήλθε στη χώρα ήταν πλαστό.

Η σύζυγός του αρνείτο έως σήμερα να δώσει στις Αρχές το πραγματικό όνομά του. Έτσι οι Αρχές γνώριζαν μόνο το κωδικό όνομα που είχε ο δράστης από αυτό το πλαστό έγγραφο.

turkey1

Σχετικές ειδήσεις