Συρία: Νέα πολύνεκρη επίθεση με «παγιδευμένο» αυτοκίνητο - Επιδεινώνεται η έλλειψη πόσιμου νερού

 Συρία: Νέα πολύνεκρη επίθεση με «παγιδευμένο» αυτοκίνητο - Επιδεινώνεται η έλλειψη πόσιμου νερού

Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα (5/1) σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην παραθαλάσσια πόλη Τζάμπλα, προπύργιο του καθεστώτος στη δυτική Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν οι νεκροί είναι άμαχοι ή στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην επαρχία της Λαττάκειας της δυτικής Συρίας, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Τζάμπλα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή, ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση από την πλευρά της έκανε λόγο για εννιά νεκρούς και 25 τραυματίες.

Διευκρίνισε ότι ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και το οποίο οδηγούσε ένας βομβιστής-καμικάζι εξερράγη στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη την περασμένη χρονιά από ένα κύμα επιθέσεων την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που εικονίζουν ένα όχημα να φλέγεται και κόσμο στο σημείο όπου διαπράχθηκε η επίθεση, κοντά στο δημοτικό στάδιο, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο.

Την 23η Μαΐου μια σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 170 ανθρώπους στην Τζάμπλα και την Ταρτούς, άλλη μια παράκτια πόλη που θεωρείται προπύργιο του καθεστώτος, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές εδώ και έξι χρόνια.

Επιδεινώνεται η έλλειψη πόσιμου νερού στη Δαμασκό - «Έγκλημα πολέμου» καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα πολέμου», τη στέρηση πόσιμου νερού που υφίστανται οι περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού, όπου η λειψυδρία έχει ενταθεί λόγω των μαχών μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών, καθώς κι εξαιτίας των δολιοφθορών των τελευταίων στο σύστημα ύδρευσης για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση. Στο μεταξύ οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού έχουν εκτοξευθεί...

Επί δύο εβδομάδες στην Ουάντι Μπαράντα, μια κοινότητα που ελέγχουν αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, οι εχθροπραξίες αυτές σηματοδοτούν μια παραβίαση της νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θεωρείτο ότι θα άνοιγε τον δρόμο για διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Παρότι οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει σε πολλά από τα μέτωπα ή η έντασή τους έχει υποχωρήσει αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία την 30ή Δεκεμβρίου, συνεχίζουν να στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους.
Η πρωτεύουσα της Συρίας, οχυρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχει πληγεί συγκριτικά τόσο όσο άλλες περιοχές της χώρας που μαίνεται στην υπόλοιπη χώρα. Αλλά οι κάτοικοί της δοκιμάζονται σκληρά από τη σχεδόν παντελή έλλειψη πόσιμου νερού από την 22η Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς προσπαθεί να καταλάβει την Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι βασικές πηγές υδροδότησης της πρωτεύουσας. Κατηγορεί τους αντάρτες ότι «μόλυναν με ντίζελ» τους ταμιευτήρες νερού και ότι έκοψαν την παροχή. Οι αντάρτες υποστηρίζουν αντίθετα ότι οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος προκάλεσαν καταστροφές των υποδομών υδροδότησης.

Από τη Γενεύη, ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, τόνισε ότι είναι δύσκολο να κριθεί ποιος ευθύνεται για την κρίση αυτή.

Ωστόσο «μόνο στη Δαμασκό, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την υδροδότησή τους να διακόπτεται διότι οι πηγές του Ουάντι Μπαράντα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω των μαχών ή ενεργειών δολιοφθοράς ή και των δύο», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «ένα έγκλημα πολέμου» σε βάρος αμάχων, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλοί «άρρωστοι» και τραυματίες που δεν μπορούν να αναρρώσουν εξαιτίας της στέρησης.