ΚΟΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση Γκίλαρντ είναι τελειωμένη»

«Η κυβέρνηση Γκίλαρντ είναι τελειωμένη»
Την εκτίμηση ότι η θητεία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλιας Γκίλαρντ σύντομα θα τερματιστεί, εκφράζει σήμερα το σύνολο των...

Την εκτίμηση ότι η θητεία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλιας Γκίλαρντ σύντομα θα τερματιστεί, εκφράζει σήμερα το σύνολο των πολιτικών αναλυτών της χώρας.

Η χθεσινή απόφαση δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη τη συμφωνία της χώρας με την Μαλαισία για την ανταλλαγή προσφύγων, ερμηνεύτηκε ως "θανατηφόρο χτύπημα" για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία με την στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών.

"Η Γκίλαρντ τελείωσε", δήλωσε σήμερα ο πρώην Εργατικός υπουργός, Γκράαμ Ρίτσαρντσον λέγοντας πως "η κυβέρνηση πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει κάνει βουτιά στις δημοσκοπήσεις και δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει. Σε δέκα μήνες η κ. Γκίλαρντ δεν θα είναι πρωθυπουργός. Θα την ανατρέψει ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γουίλκι που έχει θέσει σαν όρο στήριξης της κυβέρνησης νέα μέτρα κατά του ηλεκτρονικού πόκερ μασίνς και του τζόγου".


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Εργατικό Κόμμα έχει προσεγγίσει τον πρώην πρωθυπουργό της Κουϊνσλάνδης, Πίτερ Μπίτι, για να του ζητήσει να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή έδρα του Μπρίσμπαν με στόχο να τον προωθήσει στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα διέψευσε την πληροφορία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, σχολίασε μετά την δικαστική απόφαση πως "η Εργατική κυβέρνηση πεθαίνει μέσα στην ντροπή".

Υπενθυμίζουμε ότι συμφωνία προέβλεπε ότι για κάθε έναν λαθρομετανάστη που θα έστελνε η Αυστραλία στη Μαλαισία θα δεχόταν πέντε πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις θα είχαν εγκριθεί ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.