ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συγκινητικό «αντίο» Ομπάμα με δάκρυα στα μάτια (Pics+Vid)

ΗΠΑ: Συγκινητικό «αντίο» Ομπάμα με δάκρυα στα μάτια (Pics+Vid)

Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο 55χρονος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα δώσει τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Τζο Μπάιντεν εκφώνησε συγκινημένος τον αποχαιρετιστήριο λόγο του από το συνεδριακό κέντρο ΜακΚόρμικ στο κέντρο του Σικάγο.

Σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο ίδιο σημείο από όπου είχε εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο στις 5 Νοεμβρίου 2008

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία στην πόλη όπου εκλέχθηκε γερουσιαστής, το Σικάγο, σε κατάμεστο ακροατήριο με ένα «ευχαριστώ» στον αμερικανικό λαό, «είτε συμφωνήσαμε, είτε όχι».

«Οι συνομιλίες μαζί σας με κράτησαν ειλικρινή, εμπνευσμένο και με τη δύναμη να συνεχίσω», είπε, προσθέτοντας ότι «με κάνατε καλύτερο πρόεδρο».

«Όταν συνέρχονται οι απλοί άνθρωποι, η αλλαγή γίνεται», είπε. Aναφέρθηκε στην διακήρυξη της ελευθερίας της Αμερικής και στο δικαίωμα στο ατομικό όνειρο ταυτόχρονο με τη συνεργασία «για το ευρύτερο καλό» της κοινωνίας.

«Η δημοκρατία απαιτεί δουλειά, μερικές φορές κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω» είπε, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από έναν ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο σε έναν άλλο, είναι αξία της αμερικανικής δημοκρατίας», προτού αρχίσει να απαριθμεί τις επιτυχίες της κυβέρνησής του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την αποχώρησή του.

Σε έντονα συναισθηματικό ύφος, ο Ομπάμα αποχαιρέτισε το κοινό, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα πάνε ακόμη πιο μπροστά από το σημείο που βρίσκονται σήμερα. Εξήρε το ήθος του αμερικανικού λαού ο οποίος «στηρίζει μια δίκαιη Αμερική».

Ο απερχόμενος πρόεδρος φανερά συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε την σύζυγό του γιατί βρέθηκε σε μία θέση που όπως είπε δεν την επέλεξε. «Όλα αυτά τα χρόνια ήσουν σύντροφος, σύμβουλος, μητέρα των παιδιών μου… Εσύ έκανες τον Λευκό Οίκο μια ανοιχτή πόρτα για τον κόσμο», είπε απευθυνόμενος στη Μισέλ Ομπάμα.

Δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται δίπλα στον λαό ως πολίτης «για όσες ημέρες θα ζήσω». «Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στο τι μπορώ να κάνω εγώ, αλλά στο τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι» είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλη την ομιλία του.

Σχετικές ειδήσεις