ΚΟΣΜΟΣ

Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας - Επαναξιολόγηση και για πυρηνικά του Ιράν

Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας - Επαναξιολόγηση και για πυρηνικά του Ιράν

Η Ουάσιγκτον οφείλει να στείλει στην Κίνα με σαφή τρόπο το μήνυμα πως η κατασκευή νησιών στην οποία επιδίδεται στη Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να σταματήσει κι ότι δεν θα της επιτραπεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, έχει ονομάσει επόμενο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον τόνισε πως η κατασκευή νησιών και η εγκατάσταση στρατιωτικών μέσων σε αυτά είναι κινήσεις «παρόμοιες» με την «κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ μιας πιο επιθετικής στάσης έναντι της Κίνας, ο Τίλερσον τόνισε: «θα στείλουμε στην Κίνα ένα σαφές μήνυμα ότι πρώτον η κατασκευή νησιών θα σταματήσει και δεύτερον ότι δεν θα σας επιτραπεί να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα νησιά».

Παράλληλα, ο Τίλερσον είπε πως το Μεξικό είναι μια χώρα την οποία συνδέει μια «μακρά» σχέση φιλίας με τις ΗΠΑ κι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με τον νότιο γείτονά της «λόγω της σημασίας που έχει για εμάς».

Ακόμη, ο Τίλερσον είπε ότι η κοινή άμυνα των κρατών μελών του NATO, η οποία βασίζεται στο Άρθρο 5, είναι απαραβίαστη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, ο Ρεξ Τίλερσον είπε πως θα συμβούλευε τον πρόεδρο Τραμπ να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προτείνει να αρθεί το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας -ακόμη κι αν έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο- ενώ διεμήνυσε πως θα επανεξετάσει αν η Κούβα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των κρατών στα οποία η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις διότι θεωρεί πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Τίλερσον θέλει να επαναξιολογηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ακόμη ότι θα προτείνει να γίνει μια «πλήρης αξιολόγηση» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αποφεύγοντας ωστόσο να ταχθεί απερίφραστα υπέρ της απόρριψης αυτής της διεθνούς συμφωνίας του 2015 από την Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του στη Γερουσία, ο Τίλερσον είπε επίσης ότι δεν είναι πολέμιος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που είναι γνωστή ως Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, αλλά συμφωνεί με ορισμένες από τις θέσεις του Τραμπ γι' αυτή, κυρίως το ότι δεν εξυπηρετεί επαρκώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις