Επιχείρηση-«σκούπα» για τους αστέγους της Μελβούρνης

Επιχείρηση-«σκούπα» για τους αστέγους της Μελβούρνης

Υπάλληλοι του Δήμου Μελβούρνης με τη συνδρομή της Αστυνομίας της Πολιτείας, άρχισαν να απομακρύνουν τους αστέγους της Μελβούρνης από τους δρόμους της πόλης ενόψει της αθλητικής διοργάνωσης Australian Open, που αρχίζει την Δευτέρα 16/1 και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται η πόλη να δεχθεί μεγάλο αριθμό τουριστών.

Η επιχείρηση-«σκούπα» για τους αστέγους της πόλης άρχισε από τα πεζοδρόμια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Flinders Street Station, όπου έχει κατασκηνώσει μεγάλος αριθμός αστέγων.

Η επιχείρηση συνεχίστηκε στη γέφυρα Sandridge που ενώνει το κέντρο της πόλης με μία ιδιαίτερα δημοφιλή περιοχή για τους τουρίστες αυτή του Southbank. Οι υπάλληλοι του Δήμου επικεντρώνουν την επιχείρηση σε τοποθεσίες που οι άστεγοι έχουν στήσει σκηνές. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Δήμος Μελβούρνης για την απομάκρυνση των αστέγων δεν είναι ότι η επιχείρηση έχει ως κίνητρο την εξασφάλιση της οπτικής ευεξίας των τουριστών, αλλά το ότι έστω και αν δεν είναι παράνομο να κοιμάται κάποιος στους δρόμους της πόλης, είναι παράνομο να κατασκηνώσει κάποιος σε δημόσιο χώρο.

Η απόφαση του Δήμου Μελβούρνης να «εξαφανίσει» τους αστέγους από πολλά κεντρικά σημεία της πόλης ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από τους ίδιους, ενώ παράλληλα έφερε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το χρονίζον θέμα της έλλειψης σωστής μέριμνας εκ μέρους της Πολιτείας για μία από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και της έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγασης.

Πολλοί εκ των αστέγων, στη θέα των υπαλλήλων του Δήμου διαμαρτύρονταν λέγοντάς τους ότι δεν έχουν πού να πάνε.

Το ελπιδοφόρο, πάντως, για τους ευάλωτους αυτούς συμπολίτες μας, είναι ότι η Αστυνομία της Πολιτείας δεσμεύτηκε ότι θα παραπέμψει όσους αστέγους εκτοπισθούν από τους υπαλλήλους του Δήμου σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, ο οργανισμός Launch Housing, που φροντίζει για την παροχή στέγης σε άστεγους, στις αρχές της εβδομάδας σύναψε συμφωνία με την υπηρεσία VicRoads, στο πλαίσιο της οποίας η υπηρεσία εκχώρησε στον οργανισμό δύο εκτάσεις στα προάστια Footscray και Maidstone, όπου θα στηθούν τροχόσπιτα για να στεγαστούν κάποιοι από τους αστέγους της πόλης.

ΠΗΓΗ Ν.ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ