ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στη Συρία: Πάνω από 30 νεκροί σε αντεπίθεση του ISIS

Σφοδρές μάχες στη Συρία: Πάνω από 30 νεκροί σε αντεπίθεση του ISIS

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξαπέλυσε χθες Σάββατο (14/1) μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον τομέων που ελέγχει το συριακό καθεστώς στην πολιορκημένη πόλη Ντέιρ Εζόρ, όπου τουλάχιστον τριάντα αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί και 20 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες στην πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ISIS, που ελέγχει το 60% της πόλης, εξαπέλυσε χθες το πρωί μια επίθεση με στόχο να καταλάβει τους τομείς της που βρίσκονται στα χέρια του καθεστώτος κι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας σε μικρή απόσταση, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το ISIS εδώ κι έναν χρόνο, σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA και μια πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την έφοδο των τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι τζιχαντιστές έστειλαν βομβιστές-καμικάζι εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν. Σε αντίποινα, «η αεροπορία του καθεστώτος και αυτή των συμμάχων του (σ.σ. της Ρωσίας) εξαπέλυσαν επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών στην πόλη».

Η τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και κατέλαβε το 2014 μεγάλα τμήμα της ομώνυμης πρωτεύουσάς της. Εδώ και δύο χρόνια πολιορκεί τις συνοικίες της που ελέγχει το καθεστώς, στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου ζουν ακόμη 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το ISIS «ενισχύει τις δυνάμεις του για να διαπεράσει τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό, προσθέτοντας ότι ο στόχος των τζιχαντιστών μοιάζει να είναι να κόψουν την οδική σύνδεση ανάμεσα στην πόλη και στο αεροδρόμιο, κάτι που εμποδίστηκε χάρη σε μια αντεπίθεση του στρατού.

Παρά τις ήττες που έχει υποστεί από το 2015, η τζιχαντιστική οργάνωση παραμένει κυρίαρχη σε μεγάλα τμήματα της ανατολικής Συρίας, τόσο στη Ντέιρ Εζόρ -τη μοναδική επαρχία της χώρας που ελέγχει σχεδόν εξ ολοκλήρου- όσο και σε μεγάλο μέρος της επαρχίας της Ράκας.

Το ISIS δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 30ή Δεκεμβρίου από τους αντάρτες και το καθεστώς κατόπιν της μεσολάβησης της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σε ένα άλλο μέτωπο στη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές κλιμακώθηκαν χθες στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), η οποία ελέγχεται από αντάρτες και τζιχαντιστές του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βομβαρδισμοί θέτουν υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη εκεχειρία.

Πολλές οργανώσεις των ανταρτών είναι σύμμαχες του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας, που επίσης δεν έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που περιπλέκει την εφαρμογή της.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μάχες έγιναν επίσης στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα, όπου μετέβησαν την Παρασκευή τεχνικοί της κυβέρνησης, έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης και των ανταρτών, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές τις οποίες έχουν υποστεί οι υποδομές υδροδότησης της Δαμασκού.

Οι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ζημιών έλλειψη νερού επί τρεις εβδομάδες και πλέον.

Σχετικές ειδήσεις