Τελευταία συνέντευξη Ομπάμα: Προς το συμφέρον μας οι εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία (vid)

Τελευταία συνέντευξη Ομπάμα: Προς το συμφέρον μας οι εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία (vid)

Ο Μπάρακ Ομπάμα παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης την τελευταία συνέντευξη Τύπου της προεδρίας του.

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγισή μου σε αυτό το θέμα καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Η ελάφρυνση της ποινής της Μάνινγκ δεν θα στείλει το λάθος μήνυμα

Ο ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, εξέτισε μια σκληρή ποινή φυλάκισης και πως η απόφαση του να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που της είχε επιβληθεί σε 7 χρόνια φυλάκισης δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα δήλωσε πως έκρινε λογική την μείωση της ποινής της Μάνινγκ, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, διαφυλική που ονομαζόταν προηγουμένως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι διαβίβασε το 2010 πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στον WikiLeaks.

Όπως υποστήριξε ο Ομπάμα η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Σήμα κινδύνου για τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η κυβέρνηση του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι... η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει», σημείωσε.

Βάσει του πρωτοκόλλου, την Παρασκευή (20/01), ο απερχόμενος πρόεδρος θα υποδεχθεί την οικογένεια Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πριν την επίσημη τελετή.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα θα αναχωρήσουν για ολιγοήμερες διακοπές στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια,