ΚΟΣΜΟΣ

Η απατημένη σύζυγος «κάρφωσε» τον μακελάρη του Ρέινα - Το βίντεο που του έστειλαν οι τζιχαντιστές

Η απατημένη σύζυγος «κάρφωσε» τον μακελάρη του Ρέινα - Το βίντεο που του έστειλαν οι τζιχαντιστές

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το μακελάρη που σκόρπισε το θάνατο στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης την Πρωτοχρονιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εκθέτοντας τις τουρκικές Αρχές κάτω από τη μύτη των οποίων κρυβόταν ο Masharipov.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πόστα» η σύλληψη του τρομοκράτη δεν οφείλεται στα «τσακάλια» της τουρκικής αστυνομίας, αλλά στην απατημένη σύζυγο του δράστη!

Αυτή φέρεται να έμαθε τυχαία ότι ο 34χρονος Ουζμπέκος που σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε άλλα 65 στο Ρέινα, παντρεύτηκε κρυφά μια άλλη… τρομοκράτισσα, με αποτέλεσμα να τα… ξεράσει όλα στις Αρχές λόγω ζήλιας!

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά την επίθεση στο Ρέινα, ο Masharipov πήγε στην περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου όπου διέμενε και από εκεί στο Μπασάκσεχιρ όπου ζούσε η σύζυγό του με τα δύο τους παιδιά.

Στις 6 Ιανουαρίου ωστόσο η οργάνωση θεώρησε ότι ο μακελάρης και η σύζυγός του πρέπει να μεταφερθούν σε διαφορετικά σπίτια, με τον Masharipov να παίρνει μαζί τον τετράχρονο γιο του και να πηγαίνει στη δεύτερη σύζυγο! Η απατημένη σύζυγος μεταφέρθηκε με την κόρη τους σε ένα άλλο σπίτι γιάφκα στο Πέντικ της Κωνσταντινούπολης. Τότε ήταν που πήρε… τυχαία το αυτί της έναν από τους τρομοκράτες να λέει ότι ο σύζυγός της έκανε θρησκευτικό γάμο με μια γυναίκα της οργάνωσης από τη Σενεγάλη.

Το όνομα αυτής, Ντίνα, ενώ ζούσε στο ίδιο σπίτι γιάφκα με το δικό της σύζυγο, στην περιοχή Εσένγιουρτ όπου συνελήφθη ο μακελάρης.

Στο άκουσμα των… νέων η γυναίκα σοκαρίστηκε, ενώ όταν στις συνελήφθη στις 11 Ιανουαρίου από την αστυνομία, έδωσε την πληροφορία ότι ο σύζυγός της ήταν στην περιοχή Εσένγιουρτ αλλά δεν ήξερε τη διεύθυνση του σπιτιού.

Οι αρχές ξεκίνησαν αμέσως έρευνα στην περιοχή, ενώ ήταν πλέον θέμα χρόνου να εντοπίσουν το δράστη...

Το βίντεο από το εσωτερικό του Ρέινα που έστειλαν οι τζιχαντιστές στον μακελάρη

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να προετοιμάσουν για το χτύπημα στο Ρέινα τον Abdulkadir Masharipov, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να του έστειλαν πλάνα από το εσωτερικό του κλαμπ στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Masharipov, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου στο προάστιο Εσένγιουρτ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε μάλιστα ότι μελέτησε το βίντεο ξανά και ξανά γιατί δεν ήταν εξοικειωμένος με το εσωτερικό του κέντρου διασκέδασης στην ακτή του Βοσπόρου.

Στο βίντεο, που όπως γίνεται γνωστό εστάλη από τη Ράκα, εκτός από τα εσωτερικά και εξωτερικά τμήματα του Ρέινα, απαθανατίζεται μέχρι και η διαδρομή που ακολούθησε ο Masharipov κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Όταν ήταν βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσουμε την επίθεση, ο εμίρης με τον οποίο ήρθα σε επαφή στη Ράκα μου έστειλε πλάνα από το εσωτερικό του Ρέινα. Είδα το βίντεο ξανά και ξανά. Αφού απομνημόνευσα τους χώρους του Ρέινα, πήγα στο Zeytinburnu και πήρα το όπλο μου. Γύρισα και άρχισα την επίθεση», φέρεται να δήλωσε στην κατάθεσή του ο τρομοκράτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκριση του τζιχαντιστή φέρεται να διεξάγεται στα ρωσικά λόγω της δυσκολίας του με την τουρκική γλώσσα, ενώ ερωτηθείς γιατί επέλεξε το Ρέινα, ο Masharipov είπε ότι όσοι βρίσκονταν μέσα ήταν «αποστάτες», αλλά και πως ήταν εύκολος στόχος.

Σχετικά με το γιατί σκότωσε τον αξιωματικό της αστυνομίας που βρισκόταν στην πόρτα του Ρέινα είπε ότι εκείνος άνοιξε πρώτος πυρ, ενώ «δεν θα μπορούσα να μπω χωρίς να τον σκοτώσω».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Masharipov, είχε κρατηθεί για περίπου ένα μήνα το 2015 στο Ιράν επειδή είχε πλαστό διαβατήριο, ενώ μετά από αυτό εισήλθε παράνομα στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2016.

«Διατάχθηκα να πραγματοποιήσω επίθεση αυτοκτονίας στην Ταξίμ. Αυτός ήταν ο λόγος που ήρθα στην Κωνσταντινούπολη. Τα πλάνα που μου δόθηκαν στην Ταξίμ κρίθηκαν κατάλληλα από τον Hoca Aka στη Ράκα», αποκάλυψε αναφερόμενος στην ηγετική μορφή του ISIS στη Συρία.

Από τη στιγμή ωστόσο που δεν κατάφερε να συναντήσει τον άνθρωπο που θα του παρέδιδε τα εκρηκτικά για την επίθεση αυτοκτονίας, με εντολές από τη Ράκα εξαπέλυσε την επίθεση με το όπλο του και χειροβομβίδες. Όταν όμως συνειδητοποίησε πως αυτές ήταν κρότου λάμψης διέφυγε.

«Έφτασα στο Ρέινα για να πεθάνω. Όταν είδα ότι οι χειροβομβίδες έβγαζαν φως, έτρεξα μακριά», εκμυστηρεύτηκε.

Μετά την επίθεση επικοινώνησε με στελέχη του ISIS στη Ράκα, τα οποία τον συμβούλεψαν να περιμένει να επικοινωνήσει μαζί του ομάδα από την επαρχία Konya, όπου ήταν και ο αρχικός προορισμός του όταν έφτασε στην Τουρκία…

Πρώην μέλος της αλ Κάιντα και πτυχιούχος Φυσικής ο Masharipov

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 50 άτομα τα οποία κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην επίθεση.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο Abdulkadir Masharipov είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Φεργάνα στο Ουζμπεκιστάν, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών του διεύρυνε τις γνώσεις του στην Πληροφορική, αποκτώντας ειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αφού αποφοίτησε έγινε μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, πριν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Όπως παραδέχτηκε, δε, στους αστυνομικούς, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Ταξίμ, άλλαξαν τα αρχικά του σχέδια για την επίθεση.

Βλέποντας ότι το Ρέινα ήταν εύκολος στόχος λόγω ελλιπούς ασφάλειας, αφού πήρε την έγκριση από το σύνδεσμό του επέστρεψε στο σπίτι του, πήρε τον εξοπλισμό και κατευθύνθηκε στο κλαμπ για να «πάρει» ζωές.

«Όταν οριστικοποιήθηκε ότι θα κάναμε την επίθεση στο Ρέινα ο σύνδεσμός μου μου έστειλε εικόνες μέσα από το μαγαζί. Αυτές τις εικόνες τις έβλεπα συνέχεια για να μάθω το χώρο. Αφού απομνημόνευσα το σχέδιο πήγα στο Ζεϊτίνμπουρνου, πήρα το όπλο, επέστρεψα και ξεκίνησα την επίθεση», τόνισε.

Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών

Η τουρκική αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του μετά από πληροφορίες που απέσπασε από μέλος του ISIS, το οποίο είχε συλληφθεί, αλλά και από μια κλήση που έγινε από άλλον τζιχαντιστή, το κινητό του οποίου ήταν υπό παρακολούθηση.

Την ημέρα της σύλληψής του έγιναν οκτώ τηλεφωνήματα από το σπίτι που κρυβόταν. Οι έξι πραγματοποιήθηκαν από τις γυναίκες που συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν το δράστη να δραπετεύσει μέσω Σμύρνης στο Χατάι και από εκεί να ταξιδέψει προς τη Συρία.

silifthentes reina

Στο σπίτι που έγινε η σύλληψη βρέθηκε εξάλλου το ποσό των 197 χιλιάδων δολαρίων, τα οποία θα βοηθούσαν τον Masharipov να δραπετεύσει.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών έφτασε στην Τουρκία από χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ ένα μικρότερο ποσό από την Ευρώπη. Τα χρήματα δεν στάλθηκαν μέσω τράπεζας αλλά μέσω άλλης οδού στο όνομα των δύο γυναικών που κατάγονται από τη Σενεγάλη (η δεύτερη σύζυγος του δράστη) και τη Σομαλία.

Οι συνομιλίες που παρακολουθούνταν από την αστυνομία αποκάλυψαν τα σχέδια του δράστη, ο οποίος κατά την τελευταία του συνομιλία με τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους που ζει στη Σμύρνη είπε: «Εντάξει έρχομαι».

Τότε ήταν που η αστυνομία πήρε την απόφαση να επέμβει…

Σχετικές ειδήσεις