Πρώτη ομιλία Τραμπ: Θα κάνουμε ξανά την Αμερική ισχυρή και σπουδαία (vid)

Πρώτη ομιλία Τραμπ: Θα κάνουμε ξανά την Αμερική ισχυρή και σπουδαία (vid)

Ορκωμοσία Τραμπ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, προς όφελος όλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσινγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τώρα με το νέο όραμά του, η Αμερική θα είναι πρώτη. «Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι» είπε.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα να «εξαλείψει» την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία».

«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης», τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Σε οικονομικό επίπεδο, «θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράστε αμερικανικά προϊόντα, προσλάβετε Αμερικανούς» είπε ο ίδιος.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε επιπλέον η διακυβέρνησή του να δείξει τον δρόμο «στην Αμερική και στον κόσμο» για πολλά χρόνια.

Στη σύντομη ομιλία του διάρκειας περίπου 15 λεπτών, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το κατεστημένο της Ουάσιγκτον ότι προστάτευε τον εαυτό του εγκαταλείποντας τους απλούς πολίτες που υπέφεραν από την φτώχεια και την εγκληματικότητα.

«Αυτή η αμερικανική σφαγή θα σταματήσει εδώ και θα τερματιστεί αμέσως» τόνισε. «Κάθε απόφαση σχετικά με το εμπόριο, την φορολογία, τη μετανάστευση, τις εξωτερικές σχέσεις θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζόμενων και των οικογενειών της Αμερικής» υπογράμμισε.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Δείτε το βίντεο από την πρώτη ομιλία του νέου προέδρου

Η συντριβή της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» σε «κορυφαία» προτεραιότητά της νέας κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσει τη συντριβή των «οργανώσεων της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας» κορυφαία προτεραιότητά της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου.

Στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υποσχέθηκε να «ενώσει τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε εντελώς από το πρόσωπο της γης».

Στην ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «Εξωτερική Πολιτική για την Αμερική Πρώτα», αναφέρεται ότι η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων «θα είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μας».

Προκειμένου να «ηττηθεί και να καταστραφεί» το ΙΚ και ιδεολογικά συγγενείς οργανώσεις, η νέα κυβέρνηση θα «διεξαγάγει κοινές και συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις όποτε χρειάζεται», θα καταβάλλει προσπάθειες για να εμποδίσει την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, θα επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και τη χρήση τεχνικών «κυβερνοπολέμου» για να εμποδίσει τη διασπορά προπαγάνδας και τη στρατολόγηση.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται διευκρινίσεις για τις διαφοροποιήσεις της πολιτικής του Τραμπ από εκείνη του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς σε αδρές γραμμές περιλάμβανε τις ίδιες στρατηγικές, στοχοθέτηση των ηγετών του ΙΚ και των εσόδων τους από το πετρέλαιο, επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων εναντίον της οργάνωσης, επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μεθόδων για την αποτροπή της χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Τόσο η ομιλία του Τραμπ όσο και η ανακοίνωση παραπέμπουν στις προεκλογικές επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου τόσο εναντίον του Ομπάμα, όσο και εναντίον της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον διότι δεν χρησιμοποιούσαν τη φράση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» όταν αναφέρονταν στο ΙΚ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο Ομπάμα επιχειρηματολογούσε πως η χρήση αυτού του όρου θα προκαλούσε σύγχυση ανάμεσα στους «φονιάδες» και «το ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της χώρας, που είναι φιλειρηνικοί» πολίτες. Η Κλίντον προσέθετε ότι η χρήση αυτής της φράσης θα βόλευε τους τζιχαντιστές διότι εκείνοι θέλουν να προβάλλουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με το ισλάμ.

Εξάλλου η ανακοίνωση μοιάζει να υπονοεί μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, κάτι που ο Τραμπ είχε πει ότι θα επιδιώξει. «Είμαστε πάντα ευτυχείς όταν παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι κι όταν παλιοί φίλοι γίνονται σύμμαχοι», αναφέρεται.

Ο Τραμπ απορρίπτει τις επικρίσεις ότι μοιάζει υπερβολικά πρόθυμος να ανακηρύξει σύμμαχο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κατάφερε παρ' όλες τις προσπάθειές της να πείσει το Κογκρέσο να επικυρώσει. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως θα ακυρώσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που πλήττουν τους αμερικανούς εργαζόμενους, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ θα εγγυηθεί ότι επί των ημερών του «οι εμπορικές πολιτικές θα εφαρμόζονται από το λαό και για τον λαό και θα βάζουν πρώτα την Αμερική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε χωριστή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου η κυβέρνηση Τραμπ διεμήνυσε ότι θα αναπτύξει ένα σύστημα «αιχμής» για την πυραυλική άμυνα ώστε να προστατευθούν οι ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις χωρών όπως το Ιράν ή Βόρεια Κορέα.