ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Τουρκία: Άρχισε η πρώτη δίκη των πραξικοπηματιών στην Κωνσταντινούπολη

Πραξικόπημα Τουρκία: Άρχισε η πρώτη δίκη των πραξικοπηματιών στην Κωνσταντινούπολη

Η πρώτη δίκη στρατιωτικών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, άρχισε σήμερα (23/1) και περισσότεροι από 60 τούρκοι στρατιωτικοί δικάζονται επειδή επιχείρησαν να καταλάβουν ένα αεροδρόμιο.

Συνολικά 62 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων 28 προφυλακισμένοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, κατηγορούνται ότι τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου επιχείρησαν να καταλάβουν το διεθνές αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης. Καθένας από τους κατηγορουμένους κινδυνεύει να του επιβληθούν τρεις ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Οι στρατιωτικοί δικάζονται από ένα δικαστήριο απέναντι στη φυλακή της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης, όπου έχει αναπτυχθεί σημαντική δύναμη ασφαλείας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η δίκη άρχισε με την ανάγνωση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αλί Οζτούρκ των ονομάτων των κατηγορουμένων και των αδικημάτων που τους καταλογίζονται, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Σύμφωνα με τον Οζτούρκ, τον οποίο επικαλείται το Dogan, πολλοί στρατιώτες, οι οποίοι δικάζονται χωρίς να είναι προφυλακισμένοι, δεν κατέστη δυνατό να κληθούν στο δικαστήριο επειδή αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βόρεια Συρία.

Οι δικαστικές διαδικασίες που έχουν αρχίσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι έκτασης πρωτοφανούς για την Τουρκία, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην αρχή του μήνα δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση αυτή.

Η απόπειρα πραξικοπήματος αποδίδεται από την Άγκυρα στον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ και αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη.

Εκτός από τους ύποπτους ως πραξικοπηματίες, οι διώξεις που άρχισαν μετά την 15η Ιουλίου έχουν στόχο τους φιλοκουρδικούς κύκλους και τα μέσα ενημέρωσης, πράγμα που οδήγησε τις ΜΚΟ να κατηγορήσουν την εξουσία ότι επωφελείται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να πνίξει κάθε κριτική φωνή.

Είκοσι τέσσερις από τους κατηγορούμενους έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ένας διαφεύγει ενώ οι υπόλοιποι έχουν τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται ότι δεν προστάτευσαν την προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, άλλοι ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές για αντίσταση στους πραξικοπηματίες και ότι προσπάθησαν να αποθαρρύνουν κάθε λαϊκή αντίσταση αναρτώντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη τρις σε ισόβια 21 από τους αστυνομικούς και ποινές από 7,5 έως 15 χρόνια φυλάκιση για τους υπόλοιπους οκτώ, ανέφερε το Anαdolu.

Η σημερινή δίκη δεν περιλαμβάνει τους φερόμενους ως αρχισυνωμότες, που αναμένεται να δικαστούν, πιθανότατο τον επόμενο χρόνο, στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση ανέφερε νωρίτερα φέτος πως ένα νέο δικαστικό μέγαρο θα κατασκευαστεί σε περιοχή της Άγκυρας καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα δικαστήρια στην Τουρκία για να χειριστούν έναν τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

Σχετικές ειδήσεις