Ούγγρος πρωθυπουργός: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Τραμπ!

Ούγγρος πρωθυπουργός: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Τραμπ!

O Βίκτορ Όρμπαν κάλεσε την Ευρώπη να εγκαταλείψει «την ψευδαίσθηση ενός ομοσπονδιακού συστήματος».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαιρέτισε σήμερα το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», το οποίο αποτυπώνει την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «άδεια» προς όλα τα έθνη προκειμένου να κάνουν το ίδιο, να προτάξουν τα συμφέροντά τους.

Το σύνθημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ συνιστά «μια άδεια που μας δόθηκε από την υψηλότερη θέση παγκοσμίως, προκειμένου να θέσουμε τα συμφέροντά μας σε πρώτη προτεραιότητα. Είναι θαυμάσιο, πρόκειται για μια μεγάλη ελευθερία, ένα μεγάλο δώρο» τόνισε ο συντηρητικός Ούγγρος πρωθυπουργός σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Βουδαπέστη.

Ο Όρμπαν, διαβλέπει στη γραμμή πλεύσης που χαράσσει ο Αμερικανός πρόεδρος μια καλοδεχούμενη επιστροφή «στην εποχή των διμερών σχέσεων», ιδίως στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα.

Εχθρικός σε κάθε ιδέα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από τα κράτη, ο Βίκτορ Όρμπαν κάλεσε την Ευρώπη να εγκαταλείψει «την ψευδαίσθηση ενός ομοσπονδιακού συστήματος», κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε ένα οικονομικό φόρουμ.

Αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης του σχεδίου για την ευρωπαϊκή άμυνα, που θα επέτρεπε σε κράτη μέλη της ΕΕ να εγγυώνται την άμυνά τους.