Σε «σύγχυση» το Βερολίνο - Η Μέρκελ θέλει να κλείσει γρήγορα συνάντηση με Τραμπ

 Σε «σύγχυση» το Βερολίνο - Η Μέρκελ θέλει να κλείσει γρήγορα συνάντηση με Τραμπ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει πλέον επαφές με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες «αναπτύσσονται και σταθεροποιούνται» διαβεβαίωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δήλωνε το αντίθετο.

Προσέθεσε ωστόσο ότι τίποτα νεότερο δεν υπάρχει αναφορικά με το θέμα μιας συνάντησης του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά, «όλα στον καιρό τους».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του, επισήμανε ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο» να σχολιάζει κάθε δήλωση που γίνεται στις ΗΠΑ και παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος το Σαββατοκύριακο.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε επισημάνει τη σημασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, όπως επίσης και την αναγκαιότητα κοινής δράσης σε θέματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των G20 «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πως η αρχή της πολυμερούς αντιμετώπισης και της κοινής ευθύνης είναι σωστή, στην προκειμένη περίπτωση για την εξασφάλιση του παγκόσμιου επισιτισμού».

Ο  Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε επίσης έμμεσα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα τον επόμενο μήνα, δεν θα συζητηθεί μόνο το θέμα του Brexit αλλά και η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Όπως όμως διευκρίνισε, «η δυνατότητα επικοινωνίας δεν δίνεται μόνο στις Συνόδους Κορυφής, καθώς αυτές τις ημέρες γίνονται πολλές συζητήσεις», ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Την Παρασκευή πάντως θα επισκεφθεί το Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται και η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τον τρόπο που θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ τόνισε στο μπρίφινγκ ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεννοηθούν για τις «αξίες τους, τα συμφέροντα και τα “πιστεύω” τους» και όλα αυτά «να τα κάνουν σαφή» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει «Σχέδιο Β» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ πράγματι ακολουθήσουν μια πολιτική απομονωτισμού, ο κ. Σέφερ απάντησε ότι πάντα θα πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για να αντιδράσει κατάλληλα και «όχι μόνο σε καιρούς διεθνούς αταξίας, όπου η ισορροπία έχει διαταραχθεί - όπως σήμερα».