Συναγερμός στην Αυστρία – Αστυνομικές επιδρομές και συλλήψεις τζιχαντιστών του ISIS

Συναγερμός στην Αυστρία – Αστυνομικές επιδρομές και συλλήψεις τζιχαντιστών του ISIS

Μεγάλη επιχείρηση σε τζιχαντιστικούς κύκλους στην Αυστρία, κατά την οποία προσήγαγε 11 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, πραγματοποίησε η αυστριακή αστυνομία το πρωί της Πέμπτης (26/1), όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της πόλης Γκρατς.

 

Η επιχείρηση, «που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό», περιελάμβανε την κινητοποίηση 800 αστυνομικών και εκτυλίχθηκε στη Βιέννη και στο Γκρατς (νοτιοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ενώ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας έρευνας για «υπόπτους ως μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, του ΙΚ».

Στους προσαχθέντες περιλαμβάνονται τρεις «Αυστριακοί ξένης καταγωγής», δύο Βόσνιοι, ένας Σύρος, ένας Βούλγαρος και ένας πολίτης των Σκοπίων. Και οι οκτώ αποτέλεσαν τον άμεσο στόχο της επιχείρησης, διευκρίνισε εξάλλου η ίδια πηγή.

«Τρεις φερόμενοι ως συνεργοί τους, με καταγωγή από τα Βαλκάνια», προσήχθησαν επίσης, προσθέτει η εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2014, μια προηγούμενη ευρεία επιχείρηση των αρχών στις δύο πόλεις είχε οδηγήσει στην προσαγωγή 13 φερόμενων ως στρατολόγων επίδοξων τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων ο Μιρσάντ Ομέροβιτς, ένας άνδρας βοσνιακής καταγωγής που καταδικάστηκε το περασμένο καλοκαίρι σε 20 χρόνια κάθειρξη ως κεντρικό πρόσωπο του τζιχαντισμού στην Αυστρία.

Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Kronen Zeitung, οι προσαχθέντες επιδίωκαν να ανασυστήσουν τα δίκτυα του Μιρσάντ Ομέροβιτς, ενός Βιεννέζου ιερωμένου πιο γνωστού με το όνομα «Έμπου Τέτζμα».

Η αστυνομία και η εισαγγελία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές «ώστε να μην πλήξουν την ομαλή πορεία της έρευνας».

Η αστυνομική επιχείρηση δεν έχει «καμία σχέση» με τη σύλληψη, την Παρασκευή στη Βιέννη, ενός 17χρονου Αυστριακού αλβανικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ετοίμαζε τζιχαντιστική επίθεση στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο δήμαρχος του Γκρατς Ζίγκφριντ Ναγκλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 300 υποψήφιοι για τζιχάντ εγκατέλειψαν ή επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την Αυστρία για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ: από αυτούς οι 50 συνελήφθησαν κατά την αναχώρησή τους, περίπου 40 σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και 90 επέστρεψαν στην Αυστρία.