ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία θα ζητήσει εκ νέου την έκδοση των 8 αξιωματικών

Η Τουρκία θα ζητήσει εκ νέου την έκδοση των 8 αξιωματικών

Δεύτερο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών έστειλε την Παρασκευή (27/01) η Τουρκία στην Ελλάδα, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδόσει τους Τούρκους αξιωματικούς στη γείτονα χώρα,σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Το αίτημα έκδοσης φαίνεται πως απορρέει από το νέο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε την Πέμπτη (26/01), ερήμην των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί στην ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες και προειδοποιήσε ότι η μη έκδοση θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Το χρονικό της απόφασης του Αρείου Πάγου

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Υποθάλπετε πραξικοπηματίες»

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 2193, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στην ανακοίνωση, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση για τη μη έκδοση των «οκτώ» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματικών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες (απλός κόσμος και των δυνάμεων ασφαλείας) να γίνονται μάρτυρες, της ενεργής συμμετοχής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε άλλους 2193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών.
Μέχρι τώρα, οι ελληνικές αρχές, σύμμαχοι μιας γειτονικής χώρας, εμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή / περιφερειακά ζητήματα»
Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε «χτυπήσει» μέσω Twitter γράφοντας: «Οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας!» σε μια πρώτη τους αντίδραση για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών.

Υπό κράτηση θα παραμείνουν προς το παρόν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Στο μεταξύ, την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους. Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.

Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

«Όχι» του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Άρειος Πάγος απόφασισε την μη έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους, η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών Αρχών, για δύο ακόμη το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους η απόφαση υπήρξε επίσης ομόφωνη κατά της εκδόσεως.

Σχετικές ειδήσεις