Αλλαγή φρουράς στη Γερμανία: Νέος υπουργός εξωτερικών ο Γκάμπριελ στη θέση του Στάινμαϊερ

Αλλαγή φρουράς στη Γερμανία: Νέος υπουργός εξωτερικών ο Γκάμπριελ στη θέση του Στάινμαϊερ

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) διορίστηκε σήμερα (27/1) υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ήδη αύριο μεταβαίνοντας στο Παρίσι.

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ δέχθηκε την παραίτηση του Γκάμπριελ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και τον διορισμό του σε αυτό των Εξωτερικών.

Ο Στάινμαϊερ αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου τον Φεβρουάριο, για την οποία είναι φαβορί.

Τον Γκάμπριελ θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομίας η Μπριγκίτε Τσίπρις του SPD, όμως θα διατηρήσει τη θέση του αντικαγκελάριου στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει σχηματίσει το κόμμα του με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Εξάλλου ο 57χρονος Γκάμπριελ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απέναντι στη Μέρκελ, παραχωρώντας τη θέση του στον Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί και πάλι ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός, ο Γκάμπριελ είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η πρώτη του επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, όπου ο Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γκάμπριελ αναμένεται να μεταβεί σύντομα για επίσημη επίσκεψη και στις ΗΠΑ.