Δείτε ολόκληρο το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles» (Vid)

Δείτε ολόκληρο το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles» (Vid)

Ελληνικό χρώμα θα έχει η 89η απονομή βραβείων Όσκαρ, που θα λάβει χώρα στις 26 Φεβρουαρίου καθώς Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου, Δάφνη Ματζιαράκη είναι οι τρεις Έλληνες που θα διεκδικήσουν το χρυσό αγαλματίδιο στη φετινή απονομή!

To ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles», με θέμα το προσφυγικό στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ταινίες απ' όλον τον κόσμο που θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο Όσκαρ «Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους».

«Πριν από ένα χρόνο επέστρεψα στη Μυτιλήνη για τα γυρίσματα όπου έμεινα τρεις εβδομάδες μαζί με τον καπετάνιο του Λιμενικού Σώματος, τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμα του. Ήμασταν στο σκάφος όπου βιώσαμε στιγμές πάρα πολύ δύσκολες, όσο και αν είχα διαβάσει, ότι και αν είχα δει από τις ΗΠΑ, αυτό που είδα με τα δικά μου μάτια ήταν κάτι απερίγραπτο», επισημαίνει σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξη η κα. Ματζιαράκη καθώς περιγράφει την ιστορία του Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ που ετοίμασε:

«Προσπάθησα με κάθε τρόπο να το αποτυπώσω όσο πιο έντονα γίνεται ώστε να γεφυρώσω κάπως το κενό που υπάρχει μεταξύ αυτού που βλέπουμε στα ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής κάλυψης και της πραγματικότητας», τονίζει.

Για τη Δάφνη Ματζιαράκη το κλειδί στην επιτυχία σήμερα είναι ένα ντοκιμαντέρ πρωτοποριακό: «είναι κάτι σαν να βλέπεις μια ταινία φαντασίας, όχι με ηθοποιούς αλλά με πραγματικούς ανθρώπους», με δραματική εξέλιξη που οι θεατές πρέπει να «μπορέσουν να βιώσουν».

Κατά την κα. Ματζιαράκη η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ έφερε και ένα ηθικό και δεοντολογικό, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα: «ποια είναι η δουλειά η δική μου; Και πριν βρεθώ στη Μυτιλήνη σκεφτόμουνα πως θα ανταποκριθώ αν δω πάρα πολύ έντονα πράγματα, εάν κάποιος χρειαστεί τη βοήθεια μου ποιος είναι ο δικός μου ρόλος. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι η ματιά ενός ανθρώπου, ο οποίος εμπλέκεται συναισθηματικά και φαίνεται αυτό πολύ έντονα στο ντοκιμαντέρ», τονίζει.

Στο ντοκιμαντέρ «φαίνεται ο πανικός και ένταση και αυτό είναι το πολύ άμεσο, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχα άλλη επιλογή από το να αφήσω την κάμερα και να βοηθήσω. Πάντοτε υπήρχε ανάγκη για βοήθεια», καταλήγει η σκηνοθέτης.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των New York Times:

Σημειώνεται ότι η 89η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 26 Φεβρουαρίου του 2017 στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.