ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλωβισμένοι για τέταρτη μέρα έξι Ιρανοί στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

Εγκλωβισμένοι για τέταρτη μέρα έξι Ιρανοί στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ

Κομφούζιο στους αερολιμένες.

Έξι Ιρανοί που ταξίδευαν με προορισμό τις ΗΠΑ έχουν ήδη περάσει τρεις νύχτες εγκλωβισμένοι στην ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου Σίπχολ του Άμστερνταμ, νιώθοντας οργή αλλά και ταπεινωμένοι μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τους απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα του.

Είμαστε «πολύ μπερδεμένοι» είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πεντράμ, ένας 33χρονος γιατρός, από την ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου. Ο ίδιος επισήμανε ότι νιώθει «πολύ αντιφατικά» συναισθήματα.

Ο 33χρονος επιστήμονας κι άλλοι 5 άνθρωποι, ένας υποψήφιος διδακτορικής διατριβής και δύο ζευγάρια που ήθελαν να επισκεφθούν τα παιδιά τους στις ΗΠΑ έμειναν εμβρόντητοι από το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών του Ιράν.

Η ομάδα, που είχε κάνει στάση στο αεροδρόμιο Σίπχολ, είχε φύγει από την Τεχεράνη με αεροσκάφος της εταιρείας KLM και επρόκειτο να επιβιβαστεί στο Άμστερνταμ σε πτήσεις με κατεύθυνση διαφορετικές αμερικανικές πόλεις.

«Όταν φύγαμε από την Τεχεράνη, δεν μας είπαν τίποτα σχετικά με τους νέους κανονισμούς του Τραμπ» ανέφερε ένα άλλο μέλος της ομάδας, που δεν ήθελε να κατονομαστεί. «Μου έδωσαν την κάρτα επιβίβασης κι όλα ήταν εντάξει» συμπλήρωσε.

Όταν ωστόσο το αεροσκάφος τους προσγειώθηκε το Σάββατο (28/01) στην Ολλανδία, κάποιος εργαζόμενος της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης «μου είπε ότι δεν έχω δικαίωμα να εισέλθω στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο 29χρονος φοιτητής.

Χωρίς να τους έχει χορηγηθεί βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 6 ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, όπου κοιμήθηκαν τρεις νύχτες σε καναπέδες ή καρέκλες. Οι εργαζόμενοι της KLM τους έφεραν να φάνε και τους διέθεσαν έναν χώρο όπου θα μπορούν να κάνουν ένα ντους, όμως παρά τις επισκέψεις υπαλλήλων της πρεσβείας και Ολλανδών δικηγόρων, οι Ιρανοί δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι και τι να περιμένουν.

Αν και μπορούν απόψε να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος για το Ιράν, δεν έχουν αποφασίσει εάν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στην Ολλανδία, με την ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σχετικές ειδήσεις