ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετοί και Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, αρκεί να έχουν βίζα

Ελβετοί και Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, αρκεί να έχουν βίζα

Οι Ελβετοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα και έγκυρα διαβατήρια εξαιρέθηκαν από την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, η οποία επιβλήθηκε σε ανθρώπους που προέρχονται από τη Συρία και άλλες έξι μουσουλμανικές χώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας.

"Οι Ελβετοί με διπλή υπηκοότητα, που είναι επίσης πολίτες του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας, της Λιβύης, του Σουδάν, της Σομαλίας ή της Υεμένης, επιτρέπεται και πάλι να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, άμεσα, αρκεί να έχουν έγκυρη βίζα στο ελβετικό διαβατήριό τους" ανέφερε το υπουργείο μετά από συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές.

Όσοι πάντως δεν έχουν ήδη λάβει βίζα, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για να την εξασφαλίσουν τώρα, διευκρίνισε.

Η ίδια απόφαση ισχύει και για όσους γεννήθηκαν σε κάποια από αυτές τις επτά χώρες αλλά στη συνέχεια μετανάστευσαν στο Ισραήλ και απέκτησε την ισραηλινή υπηκοότητα. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ-Αβίβ, όποιος έχει έγκυρη αμερικανική βίζα στο ισραηλινό διαβατήριό του και "δεν έχει έγκυρο διαβατήριο από μία από αυτές τις επτά χώρες" θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα αφού "η βίζα του παραμένει έγκυρη".

"Εξακολουθούμε να δεχόμαστε αιτήματα για έκδοση βίζας από ανθρώπους που γεννήθηκαν σε αυτές τις χώρες, εφόσον δεν διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο αυτών των χωρών", διευκρίνισε η πρεσβεία.

Περίπου 140.000 άνθρωποι γεννημένοι σε κάποια από αυτές τις επτά μουσουλμανικές χώρες ζουν σήμερα στο Ισραήλ. Από αυτούς οι 45.000 προέρχονται από το Ιράν και άλλες 53.000 από το Ιράκ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και στο παρελθόν είχαν υποστεί διώξεις στις χώρες καταγωγής τους. Το ισραηλινό διαβατήριό τους αναφέρει τον τόπο γέννησής τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι προσπαθούσε να εξακριβώσει κατά πόσο πλήττονταν αυτοί οι άνθρωποι από το διάταγμα του Τραμπ.