ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό χαστούκι Τραμπ σε Ερντογάν

Ηχηρό χαστούκι Τραμπ σε Ερντογάν

Τη σταδιακή απομόνωση της Τουρκίας από πολιτικό κυρίαρχο της περιοχής και την χάραξη πολιτικής υπέρ των Κούρδων δείχνει να σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται από τις την πολιτική που ακολουθεί στο Συριακό, αποφεύγοντας παράλληλα τις «ηχηρές» δηλώσεις.

Στο προαναφερθέν σενάριο συνηγορεί η πρόσφατη ανακοίνωση της αραβοκουρδικής συμμαχίας (FDS) που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, η οποία γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρέλαβε για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα, με απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε μάλιστα στις δυνάμεις της «περισσότερη υποστήριξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος της συμμαχίας. «Στο παρελθόν, παραλαμβάναμε μόνο όπλα και πυρομαχικά. Με τα τεθωρακισμένα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση υποστήριξης», διευκρίνισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η πρώτη ίλη τεθωρακισμένων εγκρίθηκε από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ή από εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα, ο Σέλο απάντησε πως ήταν η κυβέρνηση του Τραμπ που το αποφάσισε.

«Υπήρξαν συναντήσεις ανάμεσα στις FDS και εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης και μας υποσχέθηκαν περισσότερη υποστήριξη, κυρίως για τη μάχη της Ράκας», κυριότερου προπυργίου του ISIS στη Συρία, ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι οι FDS, στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά συμμετέχουν και άραβες μαχητές, ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα. Σε μια Συρία ρημαγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011, η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας η οποία έθετε βέτο στη συμμετοχή των Κούρδων σε αυτή, με κύριο στόχο να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τη βόρεια Συρία.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της ενίσχυσης των Κούρδων με τεθωρακισμένα στη μάχη κατά του ISIS, ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» σε περιοχές υπό τον έλεγχο Κούρδων στη Συρία, προκειμένου να βοηθηθούν οι άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι.

Ο Τραμπ, δήλωσε συγκεκριμένα ότι κατά την προεδρία του «θα δημιουργούνταν ζώνες ασφαλείας προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες που είναι παγιδευμένοι στην αιματηρή σύγκρουση της Συρίας». «Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φλόριντα, ενώ πρόσθεσε: «Θα κάνουμε τις χώρες του Κόλπου να πληρώσουν για αυτές τις ζώνες ασφαλείας».

Σχετικές ειδήσεις