Ένοχος για υπεξαίρεση ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Ένοχος για υπεξαίρεση ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Σε φυλάκιση πέντε χρόνων με αναστολή για υπεξαίρεση, σε μια δίκη που αναπέμφθηκε σε πρώτο βαθμό από το Ανώτατο Δικαστήριο, καταδικάστηκε ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο 40χρονος αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ, ο οποίος μάχεται κατά της διαφθοράς, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή προσφεύγοντας στις υψηλότερες δικαστικές αρχές ενώ θα παραμένει αποφασισμένος να υποβάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.

«Θα διεξαγάγουμε την προεκλογική εκστρατεία μας παρά το ό,τι συμβαίνει σε αυτό το δικαστήριο», είπε ο Ναβάλνι στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

«Από αύριο, το Κρεμλίνο θα αρχίσει να τραγουδάει το ποίημά του σύμφωνα με το οποίο δεν έχω το δικαίωμα να λάβω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία. Όμως είναι γραμμένο στο Σύνταγμα πως όλοι όσοι δεν βρίσκονται στη φυλακή έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα», συνέχισε.

Ο Ναβάλνι κατηγορείται ότι οργάνωσε το 2009 υπεξαίρεση περίπου 400.000 ευρώ από μια δημόσια εταιρία δασικής εκμετάλλευσης, ενώ ήταν σύμβουλος του φιλελεύθερου κυβερνήτη της περιοχής Κίροφ, 900 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Ο 40χρονος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η υπόθεση κατασκευάστηκε με σκοπό την απομάκρυνσή του από την πολιτική σκηνή, έλαβε την ίδια ποινή με την πρώτη δίκη (διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2016), Μια δίκη την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει «αυθαίρετη» και «πολιτική».

Στη συνέχεια, το Νοέμβριο, το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και ανέπεμψε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό.

Η καταδίκη του για υπεξαίρεση μπορεί θεωρητικά, πάντως, να εμποδίσει τον Αλεξέι Ναβάλνι από το να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να είναι υποψήφιος για τέταρτη θητεία.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα είδος τηλεγραφήματος που στέλνει το Κρεμλίνο, που λέει ότι πιστεύουν πως εγώ, η ομάδα μου και ο κόσμος τις απόψεις του οποίου εκφράζω, είμαστε πολύ επικίνδυνοι για να μας επιτρέψουν να λάβουμε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία», συνέχισε.

Τον Οκτώβριο του 2013, ο Ναβάλνι εξασφάλισε ποσοστό 27,2% στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα τις οποίες κέρδισε, όπως αναμενόταν, ο απερχόμενος δήμαρχος, και προσκείμενος στο Κρεμλίνο, προβάλλοντας με ένα διαρκή τρόπο ως ο αντίπαλος νούμερο ένα του Βλαντίμιρ Πούτιν…