ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Τουλάχιστον 32 νεκροί σε μάχες στη Μόκα

Υεμένη: Τουλάχιστον 32 νεκροί σε μάχες στη Μόκα

Οι συνεχιζόμενες σφοδρές μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες για τον έλεγχο της πόλης Μόκα -όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι- στη νοτιοδυτική Υεμένη, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους και ιατρικές πηγές.

Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, τις οποίες υποστηρίζει μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, προέλασαν σε πολλές συνοικίες αυτής της πόλης στρατηγικής σημασίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σιίτες αντάρτες υποχώρησαν την Τετάρτη (8/2) προς το βόρειο και το δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε 24 μαχητές στις τάξεις των σιιτών και σε 8 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, κατά τις ίδιες πηγές.

Η Μόκα βρίσκεται στα χέρια των Χούτι, των ανταρτών που ανήκουν στη μειονότητα των ζαϊδιτών και έχουν συμμαχήσει με τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού της αραβικής συμμαχίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την 7η Ιανουαρίου μια επιχείρηση για να ανακαταλάβουν περιοχές κατά μήκος των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, συνολικής έκτασης 450 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μόχα, Χοντάιντα και Μίντι, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Έκτοτε, στις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 400 άνθρωποι.

Μετά την επέμβαση της συμμαχίας αραβικών κρατών, τον Μάρτιο του 2015, πάνω από 7.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 40.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί στην Υεμένη, όπου όλες οι προσπάθειες του ΟΗΕ να μεσολαβήσει ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων αλλά και επτά συμφωνίες εκεχειρίας έχουν αποτύχει.

Σχετικές ειδήσεις